Érettségi 2024: Ma olasz írásbeli

2024.05.27. 07:24

Az olasz érettségivel zárják az írásbeli vizsgaidőszakot

A Szekszárdi I. Béla Gimnáziumban négy éven át tanulják az olasz idegennyelvet a diákok, ám közülük mégsem jelentkezett senki olasz nyelvből írásbeli érettségi vizsgára. Hétfőn az olasz írásbeli érettségivel zárulnak az írásbeli vizsgák Tolna vármegyében is.

Brunner Mónika

Az írásbeli érettségi vizsgák az I. Béla Gimnáziumban már véget értek, a hétfői olasz idegennyelvi írásbelire senki nem jelentkezett az oktatási intézményből  Fotó: Mártonfai Dénes

Az olasz nyelvi érettségi írásbeli vizsgával zárul május huszonhetedikén hétfőn a 2024 évi május-júniusi érettségi vizsgák középszintű és emelt szintű írásbeli vizsgái. 

Érettségi és az olasz vizsga 

Hajós Éva, a Szekszárdi I. Béla Gimnázium igazgatója tájékoztatta lapunkat, hogy oktatási intézményükből senki nem jelentkezett olasz nyelvből írásbeli vizsgára. Ismertette, hogy az I. Béla gimnáziumban második nyelv az olasz, nem olyan magas számban, ám négy éven át tanulják a diákok a kilencedik osztálytól. 

Az idei évi írásbeli érettségi időszak az olasz nyelvvel zárul. A vizsgázó diákok azonban még nem lélegezhetnek fel, hiszen hamarosan kezdődnek a szóbeli érettségik: június öttől tizenkettőig emelt szinten, június tizenhéttől július háromig középszinten adnak számot tudásukról a diákok Tolna vármegyében is. 

A szóbeli vizsgaeredményeik is sokat számítanak a jövőjük szempontjából.

A gimnáziumokat kedvelik 

Az oktatás, a tanulás lehetősége hazánkban is kiemelt jelentőségűnek számít. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Tolna vármegyében a középfokú nappali oktatásban a tanulók megoszlása a 2023/2024-es tanévben ismét a gimnáziumoknak kedvezett. A vármegyénkben tanulók összlétszámának 41,1 százaléka gimnáziumokban képzi magát, 38,2 százalékuk technikumokban és szakgimnáziumokban, tizenkilenc százalékuk szakképző iskolákban, 1,7 százalékuk pedig szakiskolai és készségfejlesztő iskolákban.

Közel kétmillió gyermek és fiatal 

A KSH adatai szerint 2023/2024-es tanévben Magyarországon 1 millió 899 ezer gyermek és fiatal vesz részt a köznevelés, a szakképzés és a felsőoktatás különböző szintű képzéseiben, ebből 1 millió 681 ezer gyermek és fiatal, a három és huszonkét éves korosztály nyolcvannyolc százaléka nappali rendszerben tanul.

Az érettségi vizsgákra a 2024 május - júniusi időszakra összesen kétezerszázöten jelentkeztek Tolna vármegyében az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint. 

Az olasz idegennyelvről a különórák jutottak egy szekszárdi családapa eszébe. 

– A hetvenes években oroszul és franciául tanultam a gimnáziumban, és lehetett olasz nyelvi különórákra jelentkezni. Hetente két-három alkalommal jártam olasz különórákra, végül alapszinten sikerült elsajátítanom a nyelvet. Jártam Olaszországban is többször. Alapszinten azóta is beszélem az olasz nyelvet – mondta lapunknak nosztalgikusan a szekszárdi családapa. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában