​Kedvet a kerthez

2024.05.18. 14:39

Tisztelni és védeni kell a földet

Kedvcsináló előadásnak indult, de mivel kiderült, hogy a kíváncsi közönség már kezdő vagy haladó szinten gyakorló kertészkedő, ezért részletesebben beszélt Fritschi-Bottyán Noémi, a Szekszárdon, az Illyés Gyula Könyvtárban megrendezett Kedvet a kerthez című előadásán.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Ökológiai kertészkedés

Az előadó az ökológiai kertészkedés legfontosabb területeiről beszélt: a földdel való kapcsolatunkról, a talajmegújításról, a talajéltetésről, a vízmegtartás lehetőségeiről, eszközeiről, a megfelelő fajtaválasztásról, a biológiai növényvédelem lehetőségeiről (természetes ázatok, védőnövények, növénytársítások használatáról), a kertben lakó élőlények védelméről, a biodiverzitás (sokféleség) szerepéről, illetve a kerti ökoszisztéma egyensúlyának fontosságáról.

Gyógyító hatása van a kertnek

Szó esett a természet tiszteletéről, a kert spirituális, és gyógyító hatásairól, közösségépítő szerepéről, a szeretettel, lehetőleg vegyszerek nélkül termesztett és tartósítószerek nélkül elkészített ételek éltető, gyógyító hatásáról, az önellátás és önrendelkezés szerepéről. Az ily módon megtermelt, saját termények magas beltartalmi értékéről, a színek és formák változatosságáról, a kert feltöltő erejéről.

Személyiségünk fejlődik a kertben

Az előadást Noémi saját kerti fotói vetítésével színesítette. Az ismereteimet autodidakta módon olvasva, kutakodva, illetve saját tapasztalataimból tanulva szereztem, sikerekkel és kudarcokkal megtűzdelve.

Mint ahogy sok más területen, itt sem a cél a legfontosabb, hanem az út. Személyiségünk, erőnlétünk fejlődik a kertben. Örülök, hogy már nagyon sokan ráléptünk erre az útra és egyre többen visszakapcsolódunk a természethez, a földhöz és mindeközben észrevétlenül valódi önmagunkhoz - mondta az előadó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában