Pandémia

2024.05.31. 16:00

Tünetmentesen is hordozhatunk multirezisztens kórokozókat

A pandémia idején sok szó esett arról, hogy a fejlett világ polgárainak immunrendszere ellustult. Egyesek szerint némi koszevés segít a problémán. Mi ebből az igazság, és hogyan lehet karbantartani szervezetünk védőpajzsát? A téma kapcsán felmerülő kérdésekre dr. Almási István, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház orvosigazgató-helyettese, infektológus (fertőzéses megbetegedésekkel foglalkozó) szakorvosa válaszolt.

Wessely Gábor

Dr. Almási István a Tolna vármegyei kórház műtőblokkjának bejáratánál (A szerző felvétele)

– A rádióban hangzott el, hogy az Afganisztánban szolgáló amerikai katonáknak koszkapszulákat írtak fel az orvosok. Gyakran megbetegedtek, s kiderült, hogy nincsenek hozzászokva a nem éppen higiénikus körülményekhez. Erősíteni kell az immunrendszerüket. Valóban ez a helyzet a fejlett államok polgárainál?

A „koszevés" nem használ

– A „koszkapszuláról”, ha szó szerint értjük, nem hallottam és a szakirodalomban sem olvastam – mondja dr. Almási István főorvos. – Valószínűleg valamilyen probiotikumos kísérletről lehetett szó. Régi törekvés, hogy az „utazók hasmenését” és hasonló betegségeket antibiotikumokkal vagy probiotikumokkal megelőzzék. Az antibiotikumok átmeneti eredményeket hoztak, amíg ellenállóbb baktérium mutánsok terjedtek el. A probiotikumok alkalmazása pedig sokkal kevesebb eredménnyel jár, mint amit a gyártó cégek harsány reklámjai ígérnek. A bél mikrobiom (a bélbaktériumok közössége) kutatása egy viszonylag új tudományos terület. Több betegségnek a hátterében sejtik a mikrobiom egyensúlyának megbomlását, de ezeknek a hipotéziseknek még nincs gyakorlati jelentőségük. Az biztos, hogy az egyensúlyt könnyű felborítani, és nehéz helyreállítani.

– A pandémia idején sok háziasszony túlzásba vitte a fertőtlenítést, s állítólag ebből adódóan a családtagok immunrendszere ellustult. Helyes ez a vélekedés? Van-e olyan "tisztasági szint", amire a mai, európai ember környezete beállítandó?

– A fertőtlenítést nehéz túlzásba vinni. Persze lehet úgy csinálni, hogy gyakorlati haszna kevés, de bajt akkor sem okozunk vele. Fontos, hogy a háztartásunkban legyen tisztaság. Különösen a konyhában ügyeljünk a potenciális fertőző források megfelelő kezelésére. Az immunrendszerünk „karbantartását” igyekezzünk úgy elérni, hogy egészségesen táplálkozunk, sokat járunk a természetbe és járványmentes időben ápoljuk a közösségi kapcsolatainkat is. A kötelező és ajánlott védőoltások is ide tartoznak. Ha arra gondolunk, hogy „koszevéssel” erősítsük az immunrendszerünket, akkor tudnunk kell, hogy ennek óriási veszélyei vannak. Ismert az a jelenség, hogy egzotikus helyeken a helyiek nyugodtan ihatják a csapvizet, amíg az idegenek szörnyű hasmenést kapnak tőle. Nos, a helyiek „immunitásának” nagy ára van. Amíg hozzászoknak a helyi baktériumokhoz, sokan – főleg kicsi gyermekek – kapnak hasmenést. A trópusi országok csecsemő- és gyermekhalálozásában jelentős arányt képviselnek a hasmenéses betegségek.

A védőööltözet levételének mikéntje nagyon fontos

– A járvány kezdetekor megtanították önök a kórházi személyzetet a védőöltözet felvételére, levételére. Szükség volt a fokozott óvatosságra. Általában, „békeidőben” gyakoriak a kórházi fertőzések?

– A COVID-19 járvány alatt viszonylag könnyen és gyorsan megtanulták a munkatársaink a védőeszközök helyes használatát. Már amikor az olaszországi terjedésről megérkeztek az első hírek, elkezdtük az emeltszintű védőeszközök helyes használatának a széleskörű oktatását. Ezt szigorúan ellenőriztük is. Szerencsére az első hullám csekély mértékben érintett minket, ezért volt időnk gyakorlásra. A védőeszközökkel kapcsolatban a laikusok számára is a leginkább fontos üzenet, hogy nem csak a helyes felvételre és viselésre kell figyelni; a használat legfontosabb része az eltávolítás.

Úgy kell ugyanis levetnünk ezeket, hogy a rájuk került kórokozókkal az eltávolítás közben ne szennyezzük sem magunkat, sem a környezetünket. Laikusnak is tudni illik, hogy a maszk vagy a kesztyű fertőzöttnek tekintendő attól kezdve, hogy felvettük azokat. A szekszárdi kórházban már mintegy 25 éve nagyon szigorú és következetességre törekvő infekció kontroll rendszer van. Hetente legalább egyszer az osztályok többségén higiénikus és infektológus orvos, infekció kontroll nővér, valamint mikrobiológus ellenőrzi a betegek állapotát, és más tevékenységek mellett regisztrálja a kórházi fertőzéseket is. A betegek gyakran el is csodálkoznak ezen a furcsa viziten.

A legnagyobb problémát a magyar, az európai és az amerikai kórházakban egyaránt a multirezisztens kórokozók (a szokásosan használt antibiotikumok többségével szemben ellenálló baktériumok) jelentik. Ezeket gyakran hordozzák tünetmentesen betegek és egészségesek is. Az esetek jelentős részében nehéz eldönteni, hogy a kimutatott multirezisztens baktérium kórokozó-e, vagy csak ártalmatlan hordozásról van szó. Jól működő infekció kontroll esetén, ha elébe mennek a fertőzéseknek, több hordozót találnak, mint beteget.

Publikáló orvos

Dr. Almási István 1962-ben született Komlón. Magyarszéken nőtt fel. Orvosi diplomáját 1987-ben szerezte Pécsen. Később több szakvizsgát tett: fertőző betegségek (1991), belgyógyászat (1995), klinikai farmakológia (2005). Trópusi betegségek tanfolyamra is járt (2011, Eldoret, Kenya). Jelenleg a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház főorvosa, orvosigazgató-helyettese. Házas, egy gyermeke van. Kutató alkat, szakcikkeket is publikál. Ezek nagyrésze az interneten elérhető. Mindemellett katonaorvos, a honvédség önkéntes műveleti tartalékos orvos-alezredese. Ebben a minőségében 2013 decemberétől 2014 májusáig afrikai szolgálatot látott el. Világnézetét tekintve keresztény-konzervatív, hitgyakorló katolikus. Kevés szabadidejét családjával tölti, illetve a természetben. Készít természetfotókat, végez madármegfigyeléseket, esetenként külföldön is. A vadászat, vadászkutyaidomítás is a kedvtelései közé tartozik. Az egészségügyben kifejtett munkásságáért megkapta a Pro Sanitate-díjat, publikációs tevékenységéért pedig a Markusovszky-díjat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában