Kultúra

2017.08.23. 18:15

Megtekinthető az Arany-Busz Szekszárdon (videó és képgaléria)

Szerdán gurult be Szekszárdra az Arany-Busz, amelyet Arany János születéseinek 200. évfordulója alkalmából indított útnak a Petőfi Irodalmi Múzeum, azzal a céllal, hogy interaktív módon vigyék közelebb az emberekhez a költő életét, munkásságát.

Hargitai Éva

A vármegyeháza előtt parkolt le szerda délután a megyeszékhelyen az Arany-Busz, amely a Petőfi Irodalmi Múzeum jóvoltából július 10. óta járja az országot. A kezdeményezés a 200 éve született Arany János előtt tisztelgő, 2017 májusában megnyílt reprezentatív kiállítás iskolai oktatást kiegészítő, országosan utazó változata.

 

Az múzeum ismertetője szerint az egyedi látványvilágú tárlat versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével mutatja be Arany János életművét, kapcsolatait, költészetének máig ható jelentőségét. Az átalakított járműbe manuális játékokat és a digitális eszközöket is beépítettek.

[embed]]

Mindennek felfedezésében pedig tárlatvezető is segíti az érdeklődőket. Szekszárdon Takács Erika mutatja be az egyes interaktív eszközöket, így például a gyerekek egyik kedvenc játékát, az emelő kart, amellyel azt lehet lemérni, hogy milyen erővel tudják felfelé húzni a vízhordó rudat. De a digitális eszközök révén többek között lehet kisfilmeket nézni, szókincs kvízt játszani, térképen felfedezni a költőhöz kapcsolódó helyeket, és a sort még hosszan lehetne folytatni. Ugyanakkor a radványi sötét erdőt jelképező gumi huzalokat félrehajtva lehet „eljutni” a Tetemre hívás című balladához, a Családi kör szövegét két tárcsát forgatva lehet össze illeszteni, a busz A külsején Toldi történetét képregény formában bemutató busz Szekszárdra a Wosinsky Mór Megyei Múzeum meghívására érkezett.

Csütörtökön megtekinthető a tárlat 10 és 18 óra között, de Takács Erika hozzátette, iskolaidőben is szívesen visszajönnek, ha hívják őket, és diákcsoportokat is fogadnak. Az eredeti elképzelés az volt, hogy ősszel leállnak és csak tavasszal indulnak újra, de akkora az igény, hogy nem tartanak hosszabb leállást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában