Művészet

2017.12.16. 13:14

Mária régóta angyalokkal, angyalok között él

Wessely Gábor

Irigylésre méltó Vincsákovics Mária élete: angyalokkal, angyalok között tölti a napjait. Aprócska mellékkörülmény, hogy az angyalok szalmából, csuhéból, gyékényből, vesszőből készülnek – általa.

Foglalkozására nézve kismesterségek, népi játékok szakoktatója. Sok kézműves szakkört vezetett a környező településeken. Már nyugdíjas, de még bejár, főleg a karácsonyi és a húsvéti előkészület idején az alsónánai óvodába és iskolába. Jelenleg a szomszédos Várdombon él, ám Alsónána a szíve csücske, ott nőtt fel, ott töltött több mint negyven esztendőt. Kiállítása is ott nyílt, a polgármesteri hivatalban, természetesen Angyalok címmel. 

Használati és dísztárgyakat is készít, bár alapvető törekvése, hogy a dísztárgy is legyen hasznos, szolgáljon valamire. Vincsákovics Mária angyalai főként gyümölcstartó, ajándéktartó funkcióval bírnak. Az alapanyagot maga gyűjti az erdőben, vagy maga aratja – ha kukoricacsuhéról van szó –, aztán tisztítja, szárítja, feldolgozza, fonja, szövi. Azért kedveli az angyalokat, mert azok vallástól függetlenül bárkinek ajándékozhatók. Készít persze más dolgokat is: betlehemet, szarvast, karácsonyfadíszt tobozból, gallyakból, erdei mütyürökből.

– Meg kell bennük látni, hogy mi hozható ki belőlük! Meg kell bennük látni a szépet! – Ez az alkotó alapelve. Meg az, hogy kizárólag természetes anyagokkal dolgozik. Az angyalfejekhez például kisebb lopótököket használ.

Volt már kiállítása Szekszárdon és Várdombon is. A mostani, az alsónánai, karácsonyig tekinthető meg a hivatal nyitvatartási idejében.

Címkék#Alsónána

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában