európai béke és egység

2018.05.06. 18:21

Európa-napokat ünnepeltek Szekszárdon is

Az európai béke és egység napjaként ünneplik az Unió minden tagállamában május 9-t.

Hanol Erzsébet, fotó: Mártonfai Dénes

Európa-napokat ünnepeltek az ország tizennyolc városában, köztük Szekszárdon is. Dombai Szilvia, a szervező Europe Direct iroda vezetője elmondta, hogy a családi program során EU-s társasjátékkal, tesztekkel, ügyességi és logikai játékokkal várták az érdeklődőket. Emellett egy országos totóval, amelynek helyes kitöltői egy bulgáriai utazást nyerhetnek a május 25-i sorsoláson.

A szervezők tájékoztató kiadványokkal is készültek. Többek között az európai polgárságról, az EU-s tanulási és munkavállalási lehetőségekről szerezhettek ismereteket azok, akik felkeresték az Europe Direct sátrát a Béla király téren. Az irodavezető hozzátette: az emberek érdeklődése korábban sokkal általánosabb volt az EU-val kapcsolatba, mára viszont speciális kérdésekkel fordulnak hozzájuk a hétköznapokban is, például a jogsegélyre vagy a külföldi szociális juttatásokra kíváncsiak.

A május 9-i Európa-nap a Schuman-nyilatkozathoz kapcsolódik, az európai béke és egység napjaként ünneplik. Robert Schuman francia külügy miniszter 1950-ben ezen a napon tett nyilatkozatában olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely kizárta a kontinens országai között a háborút. Ez a nyilatkozat vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződések aláírásához, és így az Európai Unió megalakulásához. Az évfordulót minden tagállamban Európa-napként tartják számon. Megyénkben sokadik alkalommal szervezett programokat a Europe Direct iroda ennek kapcsán, és minden évben valamilyen nagy rendezvényhez csatlakoznak, így a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Borvidék Félmaratonhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában