Magyarországi Német Színház

2018.06.19. 14:00

Augusztus közepéig tart a szünet, majd kezdődnek a próbák

Sikeres évadot tudhat maga mögött a Magyarországi Német Színház. Ezt állapította meg a Deutsche Bühne Ungarn záró társulati ülésén Lotz Katalin. A DBU igazgatója hozzátette, hogy alapvetően az általa vezetett legutóbbi fél évről számol be.

Szeri Árpád, fotó: Mártonfai Dénes

– Kis méretünkhöz képest nagyon sok előadásunk volt – nyilatkozott lapunknak Lotz Katalin. – A korábbi évek programjából újra felvettük a repertoárunkba A 39 lépcsőfok, illetve A talizmán című darabokat. Ezekhez csatlakoztak a Hogyan nevezzelek?, a Pinokkió, valamint A miniszter félrelép című produkciók mint új bemutatók. Valamennyi előadásunk nagy érdeklődés mellett zajlott és számos kedvező visszhang érkezett hozzánk a közönségtől. Ez megerősített bennünket abban, hogy jó irányba haladunk. A most záruló évadban jobbára szórakoztató darabokkal vártuk az érdeklődőket, a következő évadban a komolyabb műfajjal is színesítjük a repertoárt. Változás történt az úgynevezett Bőröndmese sorozatunkban: a gyermekekkel nem egy, hanem két szereplő találkozik, ez a bővítés a zenében, továbbá a magyar és német nyelv használatában is nagyobb mozgásteret biztosít művészeinknek.

A DBU újabb színnel gyarapította művészi palettáját, amikor otthont adott a gimnáziumok német nyelvű színjátszó találkozójának. Az immár 24. alkalommal megtartott, országos seregszemle április közepén zajlott le a megyeszékhelyen, tovább öregbítve úgy a Deutsche Bühne, mint Szekszárd jó hírét. Az intézmény tovább mélyítette jó kapcsolatát a Janus Egyetemi Színpaddal (JESZ), miután az öt éve létező partnerségüket április 16-án ünnepélyes keretek közt hosszabbították meg. A Szekszárdon, illetve Pécsett működő teátrumok újabb öt évig befogadják egymás előadásait. Ez többek között azt jelenti, hogy az egyetem német anyanyelvű, avagy németül tanuló hallgatói térítésmentesen tekinthetik meg a DBU darabjait.

A Deutsche Bühne Ungarn az elmúlt félévben is teret adott azon hagyományának, mely szerint németországi rendezők jegyeztek egy-egy darabot. Így érkezett Szekszárdra már visszatérő vendégként Claudia Nowotny, majd Britta Kristina Schreiber. Előbbi a Pinokkió című mesét, utóbbi A miniszter félrelép című bohózatot állította színre.

– Nagy örömmel jönnek hozzánk – erősítette meg Lotz Katalin. – Nem utolsó sorban azért, mert nem kell megfelelniük semmiféle, nem a művészethez tartozó koncepciónak. Behatároltság nélkül, valóban szabadon dolgozhatnak. Ezzel összefüggésben hadd jegyezzem meg, hogy színészcsapatunk is rendkívül motivált. Mindannyiuk munkáját köszönet illeti. A társulat összetételét illetően nem tervezek nagy változtatást, a törzsgárda marad nálunk a következő évadban is. A társulatot új tagként a szekszárdi Sipos Eszter fogja erősíteni. Ő már bemutatkozott nálunk A miniszter félrelép című előadásban. Folyamatosan bővül a vendégművészi körünk is. Ez olyan színészekből áll, akik egy-egy darabra szerződnek hozzánk. Ezen együttműködések eredményezhetik azt, hogy valaki végül társulati taggá váljék nálunk. A következő évadot a Kazimir és Karolina című darabbal indítjuk, a próbákat már augusztus közepén elkezdjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában