elismerés

2018.09.11. 07:00

Az idei Babits-díjat a sokoldalú faddi alkotó, Gáti Mariann kapta

A Babits Mihályról elnevezett megyei alkotói díjat az idén a faddi Gáti Mariann vehette át. A sokoldalú művész verseket ír, szobrokat, grafikákat, tűzzománcképeket készít és fest. Eddig három könyve jelent meg és 63 kiállítása volt.

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

Az idei megyenapon, amit szeptember 1-jén a kakasdi faluházban tartottak, Babits-díjban részesült Gáti Mariann. A faddi alkotó 1986 óta készíti egyedi műveit. Nála az egyediség nem pusztán a formai vagy a színvilágra, vagy a hordozó anyagra értendő, hanem minderre együttvéve. Fest merítős papírra, üvegre, deszkára. Készít grafikákat, pasztell- és olajképeket, fa- és agyagszobrokat, tűzzománcmunkákat, parasztikonokat. Táplálkozik a hétköznapi, vidéki életből, a mesékből, a nagy írók műveiből, de minden élményt és impulzust, speciális szűrőrendszerein átengedve elegyít alkotássá. Képeit, kisplasztikáit gyakran díszíti flitterrel, gyönggyel, textíliával, tükördarabokkal, búzakalásszal. Szabadon alkot, „szabálytalanul”.

Háza látogatható kiállítóhely, az udvaron – férje, Ragó Károly hathatós segítségével – létrehozta a Meseházat, ahol turistákat, nyugdíjas és gyermek csoportokat fogad, előadásokat, foglalkozásokat tart.

Az eddigi 63 kiállítása közül három az óceánon túl volt: egy Los Angelesben, kettő San Diegóban. Az ott élő magyarok meghívásának tett eleget. A sokoldalú alkotó verseket, meséket és más prózai műveket is ír, melyeket gazdagon illusztrált képeskönyvekben ad közre. Eddig három kötete jelent meg: Napból jöttem; Járatlan utakon; Kékmadaras dal.

Távol áll tőle az önhittség. Azt vallja, hogy nem személyes érdem az alkotókészség, hanem a Teremtő ajándéka. Hálás a családjának, a továbbgondolásra ösztönző irodalmi művek szerzőinek és az égieknek, hogy az elmúlt évtizedekben olyasmivel foglalkozhatott, amiben örömét lelte, s amivel másoknak is örömet szerezhetett.

Az elismeréseknek természetesen örül – egy alkalommal még II. János Pál pápa is küldött neki dicsérő levelet, dedikált fényképpel –, de mindennél többre tartja a családi, baráti körben együtt megélt élményeket, a szeretet érzékelhető jelenlétét, elfogadását és továbbadását. Feladatának tekinti, hogy az anyagi világnak, a szellemi világba való felemelését segítse, műveivel szolgálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában