Irodalmi kör

2018.09.23. 20:00

Az irodalom és az olvasás szeretete a közös bennük

Idősebb hölgyek, urak és fiatalok gyülekeztek szombaton délután három órakor a bonyhádi könyvtárban. Irodalmi kört alakítottak.

Budavári Kata

Fotó: Matisz Nóra

Tizennégy évestől a hetvenes éveikben járókig, nők és férfiak egyaránt megjelentek a bonyhádi Solymár Imre Városi Könyvtárban szombaton délután. Azzal a céllal érkeztek, hogy tagjaivá váljanak a most alakult irodalmi körnek. Ami közös bennük, az az olvasás és az irodalom szeretete.

Asztalosné Illés Tamara könyvtáros ötlete volt a klub megalakítása, miután erre a Könyv-Kultúra Egyesület egy pályázata lehetőséget adott. Kedden ugyanitt a filmklub is elindult Régi idők mozija címmel.

Az ötletgazda elmondta, hasonló elgondolás már volt Bonyhádon, de ilyen, azaz rendszeresen összeülő, mindenki előtt nyitott csoport, amely az olvasás köré szerveződött volna nem, azaz nyugodtan nevezhetjük hiánypótlónak az irodalmi kört. Azt is megtudtuk tőle, hogy szigorúan szabott irány nincs, csupán elképzelések, így például ezekre az alkalmakra helyi és környékbeli írókat, költőket is meghívnak majd, akik írásaikkal ismertetik meg az érdeklődőket. A következő alkalomra, mint arról a tagoknak Asztalosné Illés Tamara beszámolt, Ferger Annamáriát szeretnék a könyvtárba csábítani, akinek prózát és verset egyaránt ír.

Emellett természetesen mód nyílik arra, hogy az irodalomszeretők megosszák egymással olvasmány élményeiket. Témákat is választanak, ilyen lehet például a kortárs irodalom, vagy a nyugatosok. A könyvtáros, hogy megkönnyítse a megjelentek dolgát, első alkalommal három gondolatébresztő művet, illetve részletet hozott: Márai Füveskönyvéből, Varró Dani üzenetét az olvasóknak, illetve egyik kedvence, Darvasi László egy költeményét. Az eltérő műfajok, különböző látásmódú szerzők olvasásról szóló gondolatai is azt vetítették előre, hogy a klub tagjai szinte végtelen számú téma közül választhatnak.

Most heten jelentek meg a könyvtárban, de többen jelezték, hogy bár egyéb elfoglaltságuk miatt ezen a szombaton nem tudtak eljönni, a következőkben számíthatnak rájuk, és szívesen diskurálnak könyvekről, irodalomról. A kör tagjait minden alkalommal moderátor segíti majd, és tea, rágcsálnivaló teszi még élvezetesebbé ezeket a beszélgetéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában