Protestáns napi hangverseny

2018.10.17. 10:30

Az evangélikus templomban volt a koncertjük

Egy református lelkész és költő, Bódás János „Őszi rapszódia” című versének részletét hallhatta a közönség Máté István, a Garay Gimnázium diákja előadásában a Gárdonyi Zoltán Református Együttes vasárnapi koncertjének bevezetéseképpen.

Árki Attila

Fotó: Mártonfai Dénes

Az egyházi énekkar közel két és fél évtizede szolgálja a hívőket és a zeneszerető közönséget. Protestáns napi hangversenyének ezúttal is a fasori evangélikus templom adott helyet, a műsort Németh Judit előadóművész, az evangélikus gyülekezet felügyelője konferálta.

Az eseményre vendéget is hívtak: a református Miss-Sió Kórus 2013-ban alakult a zenei kultúrájáról ismert településen, Medinán. A község számos népzenészt „nevelt”. A Bartina és a Csurgó zenekar több tagja is ebből a faluból származik. Az énekkar kezdetben a „Medinai Református Kórus” nevet használta, elsődleges céljuk a helyi istentiszteleteken való szolgálat volt.

A település katolikus templomában is többször énekeltek. A Miss-Sió Kórus név azt jelzi, hogy a Sió-parti településen élő lányok és asszonyok küldetésüknek tekintik az énekkari szolgálatot. Művészeti vezetőjük Sáfrányné Szabó Tünde. A medinai kórus előadása után Sándor Sebestyén Ábel, a Garay Gimnázium tanulója trombitált, felkészítő tanára Pecze István volt, zongorán kísérte Lozsányi Tamás művésztanár. Ezt követően Sefcsik Zoltán evangélikus lelkész tartott áhítatot, majd a szekszárdi Klarinét Trió tagjai zenéltek, akik szintén a Garay Gimnázium diákjai.

Ezután következett a Gárdonyi-kórus műsora, amelyben zsoltárfeldolgozásokkal emlékeztek a reformációra, a közönség vastapssal jutalmazta az együttes produkcióját.

 

A Protestáns Napok része

A Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes és a medinai Miss-Sió Kórus közös, Protestáns napi hangversenye az Országos Protestáns Napok bejelentett Tolna megyei rendezvénye volt. A református kórusok a perselypénzt az evangélikus gyülekezet hitéleti tevékenységének segítésére ajánlották fel. A hangverseny a 2018. évben meghirdetett „Családok Éve” programsorozathoz is kapcsolódott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában