ovifarsang

2019.01.12. 16:02

Szép is az, amikor a boszival a Pókember vagy a Batman ropja

Elkezdődött a farsangi szezon, az óvodákban, iskolákban, nyugdíjasklubokban sorra rendezik a jelmezbálokat. Mert szép is az, amikor Pókember a boszorkánnyal ropja.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

A gyerekek és a dolgozók mulatsága már évek óta a farsangi bál a szekszárdi 1. Számú Óvodában. Mint azt Sebestyén Györgyi intézményvezetőtől megtudtuk, a szülők többsége kölcsönzi a jelmezt, ám szerencsére mindig vannak olyan kreatív anyukák, apukák vagy nagymamák, akik saját kezűleg készítik a maskarát. – Az óvónők példát mutatnak, hiszen ilyenkor ők is beöltöznek, és jellemzően egyszerű, ám ötletes jelmezt viselnek – mondja a vezető.

Ebben az oviban a magyar farsangi hagyományokról szól ez az időszak. Kiszebábot, télűző ijesztő álarcokat készítenek a gyerekek, és farsangi mondókákat, dalokat tanulnak.

Jelmezes bált lényegében minden óvodában, iskolában tartanak, sőt, egyre több felnőtt közösség dönt úgy, hogy a gyerekekéhez hasonló maskarás mulatságot rendez. Ebben élen járnak a nyugdíjasklubok, de a Szekszárdon jelmezkölcsönzőt működtető Hegedűs Sándorné tapasztalata szerint előfordul, hogy névnapot, születésnapot is beöltözős bulival ünnepel egy-egy baráti társaság. A gyerekeknek való öltözetek közül egyértelműen a boszijelmezek a kedvencei, illetve néhány szép, régi jelmez: eperke, körte, kis virág.

A kislányok rengeteg hercegnőnek való darab közül választhatnak, a kisfiúkat jól megvarrt lovag, illetve szuperhős jelmezek várják. Vannak olyan óvodai csoportok, ahol a pedagógusok azt kérték, hogy a gyerekek állatnak, sportolónak, illetve táncosnak öltözzenek, a legtöbb helyen viszont szabad a vásár. Gyakran előfordul, hogy valaki határozott céllal érkezik az üzletbe, de aztán teljesen mást választ. Nem meglepő egyébként, hogy a fiúk többsége Batman, Pókember, tini nindzsa szeretne lenni. Ezt erősítették meg egy másik szekszárdi üzletben is, ahol eladásra kínálnak jelmezeket. Itt éppen uszályos hercegnői ruha felől érdeklődött egy vásárló, a tulajdonos szerint pedig természetes, hogy igyekszik beszerezni a kívánt darabot.

Vízkereszttől nagyböjtig

Vízkereszttől húshagyó keddig tart a farsangi időszak. A bál az olasz ballo, balare, azaz táncolni szóból ered, és feltehetően francia–német közvetítéssel jutott Magyarországra. A farsangot már a 15. században Európa-szerte megünnepelték. Magyarországon Mátyás király uralkodása alatt különösen nagy mulatságokat rendeztek, de XIV. Lajos korától számítjuk a mai értelemben vett bálozási szokások elterjedését. A bál hagyománya máig eleven, persze sokat változtak a körülmények. Régen illett meghívót küldeni az embereknek, akiket invitáltak a bálra, amelyek kizárólag zártkörűek voltak. Ma is vannak zártkörű bálok, ezekre ugyancsak meghívóval tudunk bemenni, de a legtöbbre szabad a bejárás. A bálokat a 18. században általában bérelt házaknál tartották, később azonban a kocsmák, vendéglők helyiségeiben, sátorral fedett udvarain zajlottak le. Régen az öltözetben is eltérés volt. Akkor az előkelő viselet elengedhetetlen volt, ma már lazább öltözetben is megjelennek ilyen eseményeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában