könyvbemutató

2019.04.04. 09:30

Áramszünet esetén irány a múlt

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Az antiutópia, avagy disztópia olyan műfaj, mely a kilátástalan jövőbe kalauzolja az olvasót. Több kiemelkedő, mára klasszikus alkotás született ebben a kategóriában, legyen szó Huxley Szép új világ, avagy Orwell 1984 című regényéről. A legfrissebb ilyen mű szerzőjét nemrég Orbán György köszöntötte a megyeszékhelyen, az Irodalom Házában. A Baka István Alapítvány elnöke a megyei múzeummal karöltve tartott rendezvényen Bene Zoltán íróval – és Horváth Bencével, a Kortárs kiadó szerkesztőjével – beszélgetett, bemutatva a Szegedről érkezett vendég Áramszünet című könyvét.

A 2030-ban játszódó történet szerint Földünket globális áramszünet sújtja. Vajon mihez kezd ebben a helyzetben az emberiség? Bene Zoltán nem áltat bennünket: logikailag mindvégig feszes, a történethez szervesen kapcsolódó filozófiai okfejtéseket is tartalmazó könyvében arra jut, hogy mi, emberek, rövid időn belül a kora középkor világába küzdenénk le magunkat. Mindennek tükrében épp elég aggodalomra ad okot, hogy az író hitelesen megformált jövője a mi – globális katasztrófákkal fenyegető – jelenünkben gyökeredzik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában