előadás

2019.06.16. 07:00

Az euritmiát ismertették meg a közönséggel

A Magyar Euritmia Képzés végzős hallgatói mutatkoztak be Pakson nemrégiben. A művészeti forma a múlt század elején fejlődött ki.

Hanol Erzsébet

Fotó: Kalocsay Károly

Új, a városban eddig nem látott művészeti forma mutatkozott be Pakson nemrégiben. A Magyar Euritmia Képzés végzős hallgatóinak vizsgaelőadását láthatta a közönség a Csengey kulturális központban. Miként azt sajtóközleményükben írják, az euritmia kifejezés görögül jó ritmust, a ritmus pedig áradást jelent. A művészeti forma a múlt század elején fejlődött ki, Rudolf Steiner antropozófus nevéhez fűződik, aki a Waldorf-pedagógia megalapítója is. A beszéd és az ének mozgástörvényein alapul, a hangképző szervek tudatos mozgásait teszi át az egész test, főleg a karok mozgásaivá. Az euritmiai mozdulatokban a gondolattal és a zenei tartalommal átjárt tudatosan megformált látható beszéd és ének megjelenítése a cél. Ezért van a kiáramló levegő megjelenítését segítő áradó mozgás, és a levegőmozgást legjobban megjelenítő selyemruha és fátyol.

Az euritmia a Waldorf-iskolák minden évfolyamán tananyag, az euritmiaórák segítik többek között a térorientáció, a beszédképzés, az irodalmi és zenei érzék, a képi és zenei fantázia fejlődését.

A színpadra lépő előadók egyike Cuhorka Kata, a dunakömlődi Aranyhal Waldorf Óvoda és Általános Iskola egyik alapítója. Az előadáson Ady Endre, Juhász Gyula, La Fontaine, Nagy László, Pilinszky János versei hangoztak el, valamint Kodály Zoltán, Ludwig van Beethoven, Claude Debussy, Johannes Brahms, Robert Schumann zeneművei. A paksi műsor az előadássorozat hatodik állomása volt. Miskolcon, Budapesten és Szegeden, valamint Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen és Kolozsváron ismerheti meg a művészeti formát a közönség, a zárás pedig a svájci Dornachban lesz.

Régóta jelen van

Az első magyar euritmisták még Rudolf Steiner életében tanultak és dolgoztak Svájcban, illetve Németországban. Éveken át kis csoportokban Magyarországon is foglalkoztak az euritmiával, de az igazi fejlődés 1989 után kezdődött, amikor Scheily Mária és Clemens Scheuning intenzív bevezető kurzusokat indítottak – írják az Euritmia.hu oldalon. Az új mozgásművészetet nagy érdeklődés fogadta, és gyorsan ismertté vált Magyarország-szerte. 1992-ben indult Budapesten a Magyar Euritmia Képzés, amelynek létrehozását az érdeklődésen kívül, a dinamikusan fejlődő Waldorf-mozgalom indokolta. Az euritmia évek óta jelen van fakultatív tantárgyként a Gyógypedagógiai Tanárképzésen is.

A záróelőadás a svájci Dornachban lesz, a Goetheaneumban, a Rudolf Steiner tervei alapján készült épületben, amely az antropozófia és a százéves Waldorf-pedagógia központja a világban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában