turizmus

2019.11.09. 16:00

Az egyházmegye építésze, de falujára is óvó szemmel néz 

Turistákat vonzó látványosság egy háromszáz lelkes faluban: 1772-es gerendaház Závodon. Több Tolna megyei kistelepülés az idegenforgalom felé nyit a megmaradás érdekében.

Wessely Gábor

Fachwerk-ház (gerendaház) már száznál is kevesebb van Magyarországon. Többségük Baranya és Tolna megyében található. Závodon kettő áll, melyek közül az egyik Lengyelből került ide 2015-ben, alkatrészeire bontva, s újraépítve. Mindenben az eredeti állapot rekonstruálására törekedtek, a tégla – és nem beton – alapozástól a bontott cseréppel fedett tetőig. A kivitelezést a tulajdonos, Szász Gábor irányította, aki a Pécsi egyházmegye építésze. Závodon él, negyvenöt éves, négy gyermek apja.

Gerendaházakat az első hullámban érkező német telepesek építettek. Később tértek át a gangos, oszlopsoros lakóházakra, melyeket svábházként szokás emlegetni, s melyekből jó néhány látható minden településen a Duna mentén, ahol a vízi úton érkező közösség tagjai megtelepedtek.

Szász Gáboré egy 1772-es datálású gerendát is tartalmazó, turisták által látogatható, bemutatóház.

Sárral tapasztottak és meszeltek a falak – mondja –, a gerendákat bárddal alakították, semmi közmű nincs az épületben, fűtésre és főzésre egy rakott tűzhely szolgált. Alapvető probléma az építőiparban a szakemberhiány, de ezen a területen, ahol a népi építészethez kell nyúlni (hagyományos szerkezetekhez, sártapasztáshoz, földfalakhoz) egyre kevesebb a bevonható, kőműves, ács, asztalos.

A kisfalvak nagy problémája az elnéptelenedés. Hiába szép a környék, hiába kellemes a lakókörnyezet, ha csökken a lélekszám, és átmenő forgalom sincs, számolni kell a leépüléssel.

Vallási emlékekben különösen gazdag Závod – hangsúlyozza az építész. Van egy értékes műemlék templom, számos feszület, szenteket ábrázoló szobrok, kálvária és hat kápolna. Népi építészeti emlékek is szép számmal találhatók itt. Sok országos elismerésünk, díjunk van. Folyamatosan pályázunk, és felújításokat, fejlesztéseket végzünk. Sajnos a műemlékvédelem nem elég erős Magyarországon, de mi, helyi védettség alá vonjuk mindazt, amit érdemes. Háromszáz körüli a lakosság létszáma. A csökkenés mostanában megállni látszik. Szép a falu, és ezt meglátják a külföldiek is. Húsz körüli porta van külföldi kézben. A gyümölcstermesztés, az élelmiszer-előállítás és a turizmus tarthatja meg a falut hosszabb távon.

Két munkakörben is dolgozik

Szász Gábor 1975-ben született. Závodon nőtt fel, édesapja hat cikluson át volt a település polgármestere. Tevelen járt általános iskolába, Pécsen érettségizett, és diplomát is ott szerzett 1997-ben. Dolgozni Nagymányokon kezdett, aztán Bonyhádon csatlakozott egy építész irodához, majd saját vállalkozást indított. Emellett 2012-től a pécsi egyházmegyei építésze. Jelenleg négy órában végzi azt a tevékenységet és négy órában látja el magánvállalkozói feladatait. Mindkét munkakör rugalmas, mikor, hol van több tennivaló, azzal foglalkozik. Házas, négy gyermek apja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában