Tücsök Zenés Színpad

2019.11.23. 16:00

Csapattal éri el a sikereket, és nem sztárképzőt működtet

Karácsonyi koncertjére készül a Béresné Kollár Éva által alapított, jövőre jubiláló Tücsök Zenés Színpad. Évente 50–60 fellépésük van, és hamarosan megjelenik a harmadik lemezük.

Wessely Gábor

Fotó: Beküldött kép

Vannak emberek, akik csak kóstolgatják az életet, és vannak, akik belefeledkeznek, eggyé válnak a hivatásukkal, a szenvedélyükkel. Utóbbiakat emlegetik úgy, hogy az építész, a pap, az örömlány, a zsugás, az orvos, a tanár, a nyomozó, a csavargó, a kereskedő, a gyűjtő, a tudós, a költő. A Közjóért- és Wlassics Gyula díjas Béresné Kollár Éva az énektanár, a kórusvezető, a jövőre 25 éves Tücsök Zenés Színpad alapítója, irányítója.

Már gimnazista korától énekelt a Szinkron zenekarban. Pedagógusi pályáját Faddon kezdte, aztán, 1974-ben a megyei könyvtár zeneműtárába került, s negyven év elteltével onnan is ment nyugdíjba. De ez nem egy „sima” könyvtárosi pálya volt, hanem olyan, amelyhez társult, a legalább annyi munkát igénylő tanári, kórusvezetői hivatás is.

‒ A frissen alakult zeneműtárának szüksége volt egy ének-zene szakos kollégára – meséli. – Az Augusz-ház toronyszobájában kaptunk helyet, később, 1983-ban költöztünk át a megyei könyvtár épületébe. Mozgott bennem a pedagógus vér is, úgyhogy órákat adtam a város iskoláiból érkező osztályoknak. Ennek híre ment, és 1991-ben az egészségügyi középiskola igazgatója megkeresett: vállalnám-e náluk egy kiskórus szervezését, irányítását, felkészítve a gyerekeket az iskolai ünnepségeken való szereplésre. Örömmel mondtam igent, s hamarosan nagyobb, városi rendezvényeken is felléptünk. Mi adtunk elő először, nem sokkal a rendszerváltás után, rockopera-részletet március 15-ei műsorban, a Béla király téren. Fantasztikus siker volt.

Férjével is a zenének köszönhetően találkoztak. A Szinkron zenekart erősítették annak­ idején mindketten. Egy alkalommal, egy olasz tévéműsorban, zenekari kísérettel éneklő gyerekeket láttak versenyezni. Ez adta az ötletet a tücskök toborozásához. Jó néhány válogatót tartottak az évek során, Szekszárdon. A legelsőt 1995 elején a Babits művelődési házban, melyre 5-től 14 éves korig lehetett jelentkezni. Az még ének- és mesemondó verseny néven futott. A helyet a ház akkori igazgatója, Halmai Gáborné biztosította, a mesélőket Németh Judit készítette fel, a kísérő zongorista Gáti László volt, és a Kindl Gábor vezette Pop Tv közvetítette a rendezvényt. Az előadást követően hozták létre az akkor még Tücsök Klub néven futó formációt, és a tévés kapcsolatnak köszönhetően gyakran kerültek képernyőre, például úgy, mint a Domboriban rendezett nyári fesztiválok rendszeres résztvevői.

Sokat voltak együtt a gyerekek – próbákon, fellépéseken, nyári táborokban –, igazi közösséget alkottak, még „kiöregedve”, közép- és főiskolás korukban is visszajártak szerepelni. Számos sikert értek el a Scherzo Zenés Színpadok Országos Fesztiváljain, melyeknek Pápa és Békéscsaba ad helyet rendszeresen. S persze Szekszárdon is felléptek, nívós műsorokkal – szabadtéren és színházteremben – fiatalok, nyugdíjasok, fesztiválozók előtt, vagy a vakok és gyengénlátók meghívására, a fehér bot napján.

– A hangos könyveket a látássérültek a zeneműtárból kölcsönözték – mondja. – Innen indult a kapcsolat. Nyitottunk mások felé is, komoly előadásokkal, mesejátékokkal álltunk ki. Átírtam színpadra a Hófehérkét, A dzsungel könyvét, és 2007-ben bemutattuk a Légy jó mindhaláligot, ami 2,5 órás darab.

Annak kapcsán alakult ki jó barátság köztünk, és a szövegíró, Miklós Tibor között. Az ő közreműködésével szerveztünk Szekszárdon musical kurzusokat éveken át, zenés színpadok tagjai és vezetői részére. Ugyancsak neki köszönhető Az ellopott futár című Rejtő-darab színrevitele, melynek zenéjét a Szekszárd Jazz Quartet játszotta fel. És amikor a Freddie Mercury életéről szóló, Egy bohém rapszódiáját rendezte a Margitszigeten, a Tóth Vera, Tóth Gabi, Varga Miklós, Nagy Anikó, Serbán Attila nevével fémjelzett produkcióban közreműködő 16 tagú kórusba nyolcat a mi tücskeink közül válogatott be.

Fontos megjegyezni, hogy a sztárolás messze áll Béresné Kollár Évától. Gyakran viszi egyéni versenyekre is a tanítványait, eredményeiket oklevelek sokasága bizonyítja, de alapvetően csapattal dolgozik, nem sztárképzőt működtet. Évi 50–60 fellépésük van, még Kínába és Kanadába is eljutottak. Most a karácsonyi koncertjükre készülnek. Nagy törést okozott a férje 2017-ben bekövetkezett halála.

Ez – túl a személyes veszteségen – azzal is járt, hogy a Tücsök elvesztette zeneszerzőjét, szövegíróját és a technikai hátteret, a hangosítást, a stúdiómunkát biztosító személyt. Most már mindezért pénzt kell adni, de – bízva a szponzori segítségben – jövőre, a 25 éves évfordulóra így is napvilágot lát a lemez.

A 25 éves évfordulóra lesz kész a harmadik lemez

Béresné Kollár Éva 1953-ban született Debrecenben. Mivel édesapja katonatiszt volt, akit többször áthelyeztek, többször költözött a család. Öten voltak testvérek. Egy ideig Szolnokon éltek, később, 1964-ben Szekszárdra kerültek. Apja, a hadkiegészítő parancsnokság parancsnoka volt, nyugdíjba vonulásáig. A tehetséges lány énekelt és zongorázott. Már középiskolás korában a Szinkron zenekar tagja volt. A Garai gimnáziumban érettségizett 1972-ben. Aztán két diplomát szerzett: történelem – ének-zene és könyvtár szakon. Házasságot 1974-ben kötött, Béres Jánossal. Két fiuk született. A Tücsök Zenés Színpadot 1995-ben hozta létre. Számos fellépésük mellett két lemezük is megjelent: Hé, te felnőtt és Mi csak énekelünk. Szép sikereket értek el, sok elismerést kaptak, egyebek mellett szekszárdi Közjóért-díjat és Tolna Megyei Príma Díjat. A jövőre 25 éves együttes hamarosan megjelenteti harmadik – Béres János szerzeményeit tartalmazó – lemezét.

Borítókép: Béresné Kollár Éva és Béres János a Tücsök Zenés Színpad évfordulós ünnepségén

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában