hagyományok

2020.03.05. 09:30

Kakasdi székelyek léptek fel a Csángó Bál színpadán

Tolnai Népújság

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: Picasa

A csángó bálok programjának fontos eleme a színpadi műsor, amely az idén az ünnepváró advent hangulatát idézte meg. Mint az a kakasdi Sebestyén Lajos Facebook-posztjából kiderül, a 24. Csángó Bált, amelynek kakasdiak is résztvevői, szereplői voltak, a Millenáris parkban tartották február 22-én.

Közlése szerint az idei bál különlegessége volt, hogy ezen az estén az összes csángó népcsoport bemutatkozott. A bukovinai székelyeket a Csernakeresztúrról érkező dévai csángók képviselték, a Vajdaságban élő aldunai székelyek táncát a bácskatopolyai Cirkalom Táncegyüttes előadásában láthatták. A bukovinai székelyek betlehemes játékát, a csobánolást a kakasdi székelyek mutatták be. Az „anyaországot” a fellépő együttesek sorában egyedüliként a Kakasdi Sebestyén Ádám Székely Társulat reprezentálta.

A színpadi gálaműsorban az előbb említettek mellett közreműködtek a forrófalvi, klézsei, lészpedi, dumbravényi hagyományőrző táncosok, zenészek és énekesek, Antal Tibor, Antal Viola, Antal Zalán, Dresch Mihály, Fintu Dezső, Herczku Ágnes, Hodorog András, Kemény Mária, Kerényi Róbert, Ladányi Ferenc, Petrás Mária, Tímár Karina, valamint a csángó muzsikát játszó, magyarországi, kiváló zenekarok közül a Zurgó Együttes és a Somos Együttes.

A Csángó Bál nem csupán hagyományos értelemben vett mulatság, hanem olyan értékeket, hagyományokat közvetítő alkalom, amelyen ezeket az európai színtéren is egyedülálló tradícióval rendelkező etnikumokat bemutatják az érdeklődőknek. Talán ez az, ami leginkább hozzásegíti őket a fennmaradásukban, és saját kultúrájuk továbbörökítésében. A közel ezer nézőt befogadó terem zsúfolásig megtelt az előadás kezdetére.

Diószegi László történész-koreográfus, a Teleki László Alapítvány igazgatója, 1993-tól a Martin György Néptáncszövetség elnöke a műsor rendezőjeként megmutatta, miként lehet „sárból” aranyat létrehozni. Aki részese volt, csak az tudja, milyen csodálatosan formálta eggyé a sok hozott „anyagot”. A legkisebb részletekre is kiterjedt a figyelme, mérhetetlen türelemmel, hozzáértéssel terelt mindenkit a cél felé a több mint hat órán keresztül tartó színpadi próba során.

Borítóképünkön a Kakasdi Sebestyén Ádám Székely Társulat tagjai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában