installáció

2020.07.08. 14:00

Az Odú című Fusz-kiállítás szeptemberig látogatható

Egy életmű-kiállításon is túlmutat Fusz György szekszárdi keramikus- és szobrászművész Odú című installációja, mely az ország egyik legnagyobb galériájában, a pécsi m21-ben nyílt meg.

Foray Nándor

Fotó: Horváth Gábor

Az 1200 négyzetméteres galéria egyik termében Fusz György 150 korábbi munkája szerepel összefoglaló jelleggel, a többi teremben új alkotásai kaptak helyet. A kiállítás ezáltal egyszerre szembesít az életmű egészével és adott időszakok sajátos gondolataival. A művek egyfelől különállók, másfelől mégis összefüggenek egymással: a kiállított alkotások nagy installációs rendszert képeznek. Egy nagyobb installációja és közös kiállításokon néhány munkája volt már itt, ilyen volumenű kiállítása azonban még nem. Fusz felhívta a figyelmet: az m21 Galériában sok csoportos kiállítást rendeznek, egyénit viszont viszonylag ritkán. Mert ekkora kiállítóteret óriási kihívás egyénileg érdemben megtölteni, melyre kevesen vállalkoznak.

Fusznak is csak harmadik nekifutásra jött össze: a januári időpont a Munkácsy Mihály-kiállítás miatt törlődött, a húsvét előtti pedig a koronavírus-járvány miatt. Csütörtökön végre vele nyitott a galéria, és szeptember közepéig látható az Odú. A cím nem véletlen: a művész rátalált Franz Kafka író Az odú című novellájára, amely találkozott személyes hangulatával.

Példaképeket, mestereket azonban nem tudna megnevezni. Vannak a világban, akiket figyel, vannak kollégái, akiket tisztel és szeret, de nemrég múlt 65 éves, és úgy véli, ebben a korban már illik egyéni hanggal rendelkezni.

A kiállítást a Ludwig Múzeum igazgatónője, dr. Fabényi Julia nyitotta meg. Fusz György csupán pár használati utasítást adott: szeretné, ha a kiállítás „kötelező” útvonalát betartanák az érdeklődők, mert csak így áll össze az a kép, melyet az alkotó átadni kívánt.

Létrehívott installációjára mindenhonnan azt a visszajelzést kapta, hogy különleges. Nagy munka volt. Egyelőre ki is dolgozta magát, úgyhogy most az erőgyűjtés időszaka következik.

Szekszárdon született és itt tanított is

Fusz György 1955. január 31-én született Szekszárdon. 1981-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskola kerámia szakán, Gorka-díjjal. Mestere Csekovszky Árpád volt. 1987-től a PTE Illyés Gyula Karán főiskolai tanár, 1998-tól főigazgató-helyettes. 1988–96-ban a MIF Mesteriskolájában, 1997-től a MIE kerámia szakán tanít. 2004-ben a MIE-n habil. dr. címet szerzett. 1981-ben Babits-pályázaton különdíjat kapott, 1982-től sokszor nyert díjat az Országos Kerámia Biennálén, 1997-ben Ferenczy Noémi-díjban részesült, írja a Tolnaart.hu oldala.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában