képzőművészet

2020.09.26. 09:30

A szabálykövető állva marad

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

Aktualizálta az egyik alkotását Decsi-Kiss János. A textiltextúráiról ismert képzőművész úgy változtatott a művén, hogy hozzá se nyúlt. Csak a címe más: a Huszárvirtusból lett a Huszárvírus. A favázra szerelt textilkép, szövet- és kötéldarabokból készült, gombokkal és más kiegészítőkkel ellátva, kizárólag természetes anyagok felhasználásával.

Figurái a mézeskalács huszárokra emlékeztetnek. Eléggé helyigényes: másfél méter széles és több mint egy méter magas mű. A jelentése pedig a következő: a szimbolikus kereten, korláton belül lévő alakok, akik betartják – a járvány idején is – a szabályokat, állnak, viszont aki szabályszegő, elbukik, lezuhan.

Magánlakásba ez nem való, mert túl nagy – mondja az alkotó –, viszont szívesen felajánlanám jótékony célra, valami középületben, például egy idősotthonban való elhelyezésre, vagy egy huszárbandérium irodájában, közösségi helyiségében is jól mutatna.

Decsi-Kiss János 1988 óta készít textilképeket. Első munkái, a vízi társulat megrendelésére, a szálkai tónál lévő gátőrházba kerültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában