Sváb és székely örökség

2020.09.29. 16:20

Minden tárgynak története van Kolbert Margit gyűjteményében

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

Nem számít ritkaságnak Tolna megyében, ha valakinek a felmenői egyik ágon svábok, másikon székelyek voltak. Arra is akad példa, hogy megőrzik az egykori fotókat, bizonyítványokat, dísztárgyakat, esetleg néhány jellegzetes konyhai eszközt, szobabútort. Viszont alighanem a sárpilisi Dózsa utca az egyetlen hely, ahol több mint ezer sváb és székely tárgyi emlékből álló, látogatható magángyűjtemény várja az érdeklődőket. Kolbert Margit állította ki az örökségét, a családi fényképektől, régi térképektől, szentképektől és újságoktól kezdve, a ruhákon át, a lakberendezési tárgyakig, köztük egy 1892-es stafírungos ládát.

Nincs a faluban hatalmas turistaforgalom, de kétszázas látogatószám azért kikerekedik évente. A helyi gyerekcsoportok is rendszeresen bővítik itt az ismereteiket. Láthatnak mozsártörőt, rokkát és petróleumlámpát. Minden tárgynak története van. A tangóharmonikáé például az, hogy az Amerikába kivándorolt nagybácsi halála után, három év alatt érkezett vissza Magyarországra, az örököshöz.

Borítóképünkön: Kolbert Margit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában