Huszonöt éve indult

2020.09.13. 11:00

Eltérő nézetek kaptak helyet mindig is a Padban

Huszonöt éve indították útjára a Pad Irodalmi és Művészeti folyóiratot. Az ünnepi lapszámbemutatót szombaton tartották a Babits Mihály Emlékház udvarán.

Foray Nándor

Fotó: Mártonfai Dénes

A szekszárdi alapítású folyóirat rendezvényén, a Babits Mihály Emlékház udvarán a polgármester, Ács Rezső kiemelte: a Pad nagyon jó példa rá, hogy különböző világnézetű emberek szakmai és emberi kapcsolatokon keresztül hogy tudnak mégis jól dolgozni együtt. Hosszú éveken át közösen munkálkodni és olyan értéket létrehozni, amelyre mindenki büszke lehet. Teljesen mindegy, ki mit gondol a világról, ha van egy érték, egyfajta jó emberi kapcsolat, akkor mindenki nagyszerű teljesítményre lehet képes. Ács Rezső arra buzdított: ezt a jelenséget alkalmazzuk a hétköznapokban is.

A polgármester díjat adott át a negyedévszázados, országos jelentőségű folyóirat két alapító szerkesztőjének, Dicső Zsoltnak és Jankovics Zoltánnak. Ők ketten az alapítástól kezdve számba vették a Pad történetének mérföldköveit, minden évből kiemeltek egy-egy számukra fontos eseményt.

A Pad egyik szerzője, Kis Pál István szekszárdi költő a folyóirat színvonalára utalván azt mondta: ide csak végképp kiforrott verssel jelentkezik. Ezúttal egy tizenkét soros költeményét küldte be. Kis Pál olyan helyi vagy országos szerzőkkel szerepel a lapban, mint drMáriás, Dicső Zsolt, Erdélyi Z. János, Fenes Tibor, Gacsályi József, Gulya István, Jankovics Zoltán, Podmaniczky Szilárd és Puskás Tibor. A rendezvényen a Nulladik Változat együttes is zenélt.

A huszonöt esztendős Pad előrendezvényeként nyílt meg drMáriás Idillek és katasztrófák! című képkiállítása a Vármegyeházán. A Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója, Ódor János Gábor azt mondta, drMáriás közéleti aktualitásokat szabadgondolkodó szellemként megközelítő művész. DrMáriás kiállítása magángyűjteményekből összeszedett képekből áll. Kiemelte, több darab dr. Kacsuk Péter magángyűjtő révén látható.

Szerencsejáték részesei vagyunk

A kiállításról dr. Kacsuk Péter magángyűjtő azt mondta: drMáriás létrehozta a történelmi szerencsejáték gondolatát, és arra épül az egész tárlat. Ha szerencsénk van, a sors olyan vezetőket pörget ki számunkra, akik által egy-egy ország felvirágzik. Ha pechünk van, akkor pedig úgy járunk, mint akik olyan korszakot fogtak ki, amelyet Benito Mussolini, Adolf Hitler és Francisco Franco határoztak meg. Minden egyes képnél föl lehet tenni a kérdést, hogy az adott vezetői felhozatal idill vagy katasztrófa. Nyertünk ezen a szerencsejátékon vagy veszítettünk?

Borítókép: Dicső Zsoltnak (balról) és Jankovics Zoltánnak, a két alapító szerkesztőnek Ács Rezső díjat adott át

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában