álomfogó

2020.10.07. 18:10

Álomfogót csináltak a varródobozosok

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

Álomfogót készítettek az alkotni vágyók a Vármegyeházában. A mágikus vagy dísztárgyként használt indián kultúrtermék alapanyagául fonal és toll szolgált a szerda folyamán.

A Wosinsky Mór Megyei Múzeum pedagógusa, Szűcs Zsuzsanna elmondta: a program a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2020 sorozathoz kapcsolódott. E napon a felnőtteket várták, az iskolások viszont egész hónapban részt vehetnek az álomfogó-készítésben. Bejelentkezéssel teljes osztályokat is fogadnak. Az alkotás az újrahasznosítás jegyében zajlott, így műanyag flakonokat is felhasználtak.

A Varródoboz foglalkozást egyébként nemcsak a fesztiválon, hanem minden hónap első szerdáján tartja meg a Vármegyeháza.

A Wikipédia azt írja: az álomfogó, más néven: álomcsapda az észak-amerikai indián kultúrában kézzel készült tárgy, amelynek alapját fűzfából hajlított karika adja, melyre laza hálót szőnek. Ezt díszítik személyes, illetve szentelt kiegészítőkkel, például madártollakkal vagy gyöngyökkel.

Az álomfogó hagyománya az ojibwa törzsből származik, később a cseroki és a kajova törzsre volt igen jellemző a készítése. Azonban az 1960-70-es évek pánindián mozgalma során az amerikai őslakosok többi népcsoportja is átvette ezt a szokást. Így lett ez a különböző indián törzsek egységének szimbóluma.

A hagyomány szerint egy kisebb kör vagy könnycsepp alakú keret körül állati ínból vagy vékony fonalból hálót készítenek. Az álomfogót az ágy fölé akasztják, mintegy bűbájként használva, hogy megvédjék gyermekeiket a rémálmoktól. A fűzfából és inakból készült álomfogó nem él örökké, éppen kiszáradásával jelzi, hogy a gyermek átlépett a felnőttkorba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában