Újra színpadon

2022.04.10. 20:00

Kettős évfordulót ünnepelt a Bartina

Jubileumi műsorral lépett fel a Bartina Néptáncegyesület. Három táncos kitüntető címet kapott. Az alapító szerepet vállalt az egyik koreográfiában.

Szeri Árpád

Bartina Néptáncegyüttes (Fotó: M. K.)

Ha kimegyek én a rétre kaszálni… Így kezdődött az a népdal, amit a Bartina Néptáncegyesület hét korcsoportjának kétszázötven táncosa énekelt együtt szombaton délután Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központ Színháztermében. Az ének a csapat jubileumi műsorán, a második rész zárásakor zengett, a közönség nagy tapsa közepette. A publikum, a csapat megannyi elkötelezett kedvelője hálásan fogadta a rendezvényt. Hiszen a járványveszély miatt 2019 után, két év kihagyással, most először mutatkozott be ismét együtt a Bartina.

Ráadásul jeles kettős évfordulón. Egyrészt a néptáncegyüttes ötvenöt esztendős fennállása, másrészt az alapító Szabadi Mihály nyolcvanötödik születésnapja alkalmából. Ezt a dupla ünnepet méltatta megnyitó beszédében Horváth István, a választókerület országgyűlési képviselője, aki táncos gyermekei révén maga is a bartinás család tagja. 

Ugyancsak a jubilálók táborát erősítette Prantner-Zatykó Tünde, aki harminc éve kezdte a táncot a Bartinában és immár a nagyegyüttes vezetője. Szabó Katalin és Enyedi Petra, a nagyegyüttes tagjai huszonöt, illetve húsz éve bartinások. Mindhármuk tevékenysége példa értékű, ezért birtokosai lettek a Szekszárd Városért a művészet erejével elismerő címnek. A kitüntetést Horváth Istvánnal együtt Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere adta át.

A műsor első részének végén zajlott le Szabadi Mihály köszöntése. A színpadra kért alapítót, nemzetközi hírű koreográfust, népművelőt, etnográfust Berlinger Attila a Babits Mihály Kulturális Központ ügyvezető igazgatója méltatta. Emellett a sióagárdi, az őcsényi és bukovinai székely hagyományőrzők is kifejezték – műsorral is – jó kívánságaikat. 

Sőt, az ünnepelt a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület Pásztorjáték című, Szabadi Mihály koreográfiájában egy széken helyet foglalva még szerepet is vállalt. Berlinger Attila ugyancsak nagy elismeréssel szólt Matókné Kapási Julianna munkásságáról. A Bartina Néptánc Egyesület harminchárom év után nemrég visszavonult művészeti vezetője máig segíti munkájával a csapatot, például a jubileumi rendezvény előkészítéséből is kivette részét. 

Jóföldi Gabriella, a Bartina Néptánc Egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy a két részes műsor összeállításakor arra törekedtek, hogy helyet kapjanak benne a klasszikus, az együttes szempontjából jelentős koreográfiák. A Bartina délután egyébként Bartina esttel folytatódott, illetve zárult. Ugyanis 19 órától a Babits márványtermében találkozót adtak egymásnak az egykori táncosok és családtagjaik, felelevenítve a régi emlékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában