Nagymányok

2022.06.16. 18:10

Közel fél évszázada együtt a Glück Auf kórusa

Fennállásának negyvenötödik évfordulóját ünnepelte a Glück Auf Egyesület a helyi művelődési központban június 11-én, szombaton. A különleges évforduló apropóján a megye hat másik kórusával együtt léptek színpadra.

Farkas Eszter

Az ünnepelt kórus a színpadon (A szerző fotója)

Az eseményt a nagymányoki Glück Auf Egyesület felnőtt tánccsoportja nyitotta meg, majd Baloghné Wusching Ágota, az egyesület alapító tagja emlékezett meg Kretzer József­ről, akivel 1976-ban közösen hozták létre a nemzetiségi kórust. A kórus célja a még fellelhető dalok megőrzése és továbbadása volt, majd rövid időn belül tánccsoporttal bővültek. Jelenleg egy óvodás, két iskolai, egy ifjúsági, egy felnőtt tánc­csoportjuk és egy kórusuk működik. A Glück Auf Egyesületben százötvenen tevékenykednek aktívan. 

– Negyvenöt év nagy idő, a nagymányoki német kórus húsz év alatt a második családom lett. Az őseinktől ránk maradt dalok és hagyományok éltetése, a láng továbbadása sokkal több, mint hagyományőrzés, ez egy életforma – mondta el Herger Éva, a Glück Auf Egyesület vezetője. Herger Éva két évtizede vezeti a kórust, ami ez idő alatt csak arany minősítéssel gazdagodott, valamint 2016-ban elnyerték az arany rozmaring díjat is.

A Szászvári Német Nemzetiség Kórus, a Nagymányoki Székely Kör kórusa, a Németh–Stix duó Nagymányokról, a Mondschein Kórus Egyesület Szekszárdról, a Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Bonyhádról és a Wiesental Kórus Tevelről lépett fel a rendezvényen.  Hoffmann-Bede Szilvia harmonikakíséretével adták elő az egykori tagok – Neubauer Jánosné, Guth Andrásné, Guth Józsefné, Ettig Bea, Koller Henrikné, Krász Lőrincné és Wolf Ádám – a Wo’s Dörflein draus című dalt, majd külön köszöntötték azokat a tagokat, akik a kezdetek óta részt vesznek a kórus életében. 

– Az ünnepelt kórustagok ugyan szépkorúak, de a lelkesedésük töretlen. Számos élménnyel és emlékkel állnak a színpadon, hiszen van olyan, aki 45 éve tagja a kórusnak. Szeretnénk megköszönni a 45 éves aktív munkát Hadikfalvi Istvánnénak, Beke Zoltánnénak és Ferenc Mártának – mondta el Schnetzné Orbán Andrea az egyesület művészeti vezetője. A rendezvényt közös öröménekléssel zárták a kórusok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában