Rohmann Henrik emlékére

2022.08.08. 18:10

A hárfa mestere előtt tisztelgett a koncert

Kocsis Andrea hárfaművész, Rohmann Henrik egyik utolsó tanítványa, valamint Földesi Lajos hegedűművész adott koncertet Bátaapátiban.

Sz. Á.

Józsa Dalma és Földesi Lajos hegedűművészek a hangversenyen (Fotó: Makovics Kornél)

A hazai lapok 1930. december harmadik hetében ismertették a magyar rádió karácsonyi műsorát. December 24-én, szerdán 9.15 órai kezdettel a m. kir. József nádor 2. honvéd gyalogezred zenekarának hangversenyét kísérhette figyelemmel a hallgatóság. A lapok közölték, hogy Alphonse Hasselmans komponista Patrouille-hárfa szólója Rohmann Henrik előadásában csendül fel. A művész ekkor mindössze húsz éves volt. Életének az is fontos adaléka, hogy Tolna megyében, Bátaapátiban született 1910. augusztus 4-én.

Ma a település evangélikus templomának falán tábla emlékeztet 1978-ban, Budapesten elhunyt, neves fiára. Ugyancsak a templomban évről-évre Kocsis Andrea hárfaművész, Rohmann Henrik egyik utolsó tanítványa, valamint Földesi Lajos hegedűművész ad díjmentesen látogatható koncertet. Így történt ez a múlt hét végén, szombaton is. A közönség mások mellett Bach, Haydn és Saint-Säens műveiből kapott ízelítőt. A Budapesti Hegedű-Hárfa Duó mellett a fiatal, visszatérő tehetségek közül is bemutatkoztak ketten. Fodor Bonita és Józsa Dalma immár mint diplomás hegedűművészek bizonyították magas szintű tudásukat.

– Joggal lehetünk büszkék Rohmann Henrikre, aki erről a kis településről indulva lett a világ legnagyobb hárfa művészeinek egyike, hiszen az Egyesült Államokban is tartott mesterkurzusokat – mondta Krachun Szilárd polgármester. – Első emlékkoncertünket tizenkét esztendeje rendeztük. Szándékunk az, hogy ezzel a hangversennyel Bátaapáti úgy a helybelieknek, mint a környékbeli, avagy távolabbi települések komolyzene kedvelőinek visszatérően nyújtson maradandó élményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában