50 éves a Kapos Kórus

2022.10.27. 18:30

Vendégek is érkeztek az ünnepi hangversenyre

Hangversenyt adott az 50. születésnapját ünneplő Kapos Kórus október 22-én a Dombóvári Evangélikus Általános Iskola aulájában. A változatos, színvonalas műsorral méltón ünnepelték az együttes életében mérföldkőnek számító eseményt.

Varga Szilvia

Ünnepi hangversenyt adott az 50 éves Kapos Kórus (A szerző felvétele)

Az emelkedett zenei pillanatokat személyes, meghitt gesztusok tették még emelkedettebbé. A korábbi kiváló karnagyok – az alapító Kovács Ildikó és Kertész Attila, Liszt-díjas karnagy – mellett Tillai Aurél, Kossuth-díjas, a kórusmozgalom nagy ikonja is emlékezetes élményt adott szereplésével a nézőközönségnek. Sarkadi Ferenc zongorajátéka emelte a művészi hatást.

A vendégkórusok – a pécsi 65 éves Mecsek és a gyergyószentmiklósi Szent Miklós Kamaraegyüttes – stílusosan, énekkel köszöntötték a jubiláló Kapos Kórust. Markovics Gábor, a Kapos Kórust 28 éve vezető karnagy és Kőszegi György, a kórus titkára nagyszerűen tervezték az est forgatókönyvét. A régi tagok köszöntése, a vendégek, így Pintér Szilárd polgármester, a Kertbarátok köre, a KÓTÁ-t is képviselő Kertész Attila üdvözlő szavai mellett emlékeztek a jelenlevők az „égi kórus” tagjaira is. Nagy hatású összkari művekkel zárult a közel háromórás hangverseny.

A Kapos Kórus és a gyergyószentmiklósi Szent Miklós Kamaraegyüttes kiváló kapcsolata megelőzte a két település közötti szorosabb együttműködés kezdeményezését. A testvértelepülési megállapodás aláírására tavaly ősszel került sor Gyergyószentmiklós és Dombóvár között. A hétvégi események szervezése, a Kapos Kórus jubileumi koncertjének tervei már megközelítőleg egy éve elindultak. 

A gyergyószentmiklósi delegáció pénteken érkezett és szombaton városnézésen vettek részt Horváth Józsefné és dr. Nagy Miklós kíséretében, akik a Dombóvári Székely Kör és a város nevében köszöntötték a vendégeket. Müller Ádám a Dombóvári Kulturális Szolgáltató Központ vezetője a Helytörténeti Gyűjteményben kalauzolta végig a kórus tagjait, majd a Szigeterdőben is tettek egy rövid látogatást. Lehetőségük nyílt az Agrárbéta Kft. Orchidea üvegházában és az üzem területén megismerni a munkafolyamatokat Molnár István felajánlásának köszönhetően. Végezetül megtekintették a székelyek emlékezőhelyét és a székely kaput Kertvárosban. A nap zárásaként Kerényi Zsolt alpolgármester köszöntötte a testvértelepülésről Dombóvárra látogató vendégeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában