Kiállítás

2022.11.17. 09:30

A Star Wars egyik főszereplője mellett a Jégvarázs figurája is megelevenedik a tárlaton

Nagy érdeklődés fogadta a nagymányoki művelődési központ legújabb kiállítását, több mint ötvenen vettek részt a megnyitón november 15-én délután.

Farkas Eszter

Yoda mester és Olaf is helyet kaptak a sok-sok mesefigura mellett a kiállításon

Fotó: Farkas Eszter

Halákné Nagy Borbála és Horváth Zoltánné csodálatos horgolt munkáit december elsejéig hétköznapokon kilenc és tizenöt óra között tekinthetik meg az érdeklődők a Nagymányoki Közművelődési Központ emeleti termében. A kiállítást Hucker Tamásné, a Nagymányoki Pitypang Óvoda és Bölcsőde Intézményvezető helyettese nyitotta meg – tájékoztatta lapunkat Huckerné Linde Judit, a művelődési központ igazgatója.

– A múlt század elején az elemi iskolás lányoknak még külön tantárgy volt a kézimunkák elsajátítására. Úgy gondolták akkor, hogy ezt tudnia kell mindenkinek, enélkül nem lehet és nem is szabad élni. Lehet, hogy jól gondolták – emelte ki Hucker Tamásné a megnyitó beszédében. A horgolás, varrás, hímzés a művészet egyik sajátos ága.

Régi népi hagyományokból ered, hogy a nők a tél eljövetelét követően kézműves munkákba kezdenek. Ez a hasznos időtöltés boldogsággal és örömmel tölti el mind az alkotót, mind annak közvetlen környezetét is. Jó látni azt, hogy az ember mire képes, és jó dolog örülni mások sikerének is. Számomra ezért élmény és öröm az, hogy ez a kiállítás megvalósult, és így megtekinthetjük Borbála és Enikő elkészült munkáit. 

Horváth Zoltánné az álalános iskolai éveiben tanult meg kötni, horgolni. Kezdetben babaruhákat készített, majd ahogy egyre jártasabb lett, felnőtt ruhákat is horgolt és kötött. Miután férjhez ment, Nagymányokra került. Itt a hosszú téli estéken csatlakozott az idősebb nénikhez, tőlük sajátította el a csipketerítők horgolását. Az elmúlt években a korábbinál sokkal változatosabb technikák és formavilág fejlődött ki. Enikő folyamatosan tanulmányozta és sajátította el a mai technikákat, ilyen az amigurumi technika, a horgolt figurák, állatok, babák, manók világa.

Családtagoknak, rokonoknak, ismerősöknek készít születésnapokra, ünnepekre ajándékot. Napi szinten kezébe kerül a horgolótű az esti órákban, élteti az új létrehozásának öröme, a végeredmény, de egyben feledteti vele az aznapi fáradtságot, nyugalmat visz a pörgő mindennapokba. Lányai adják az ötleteket. Horváth Zoltánné a kiállítás anyagának összeállításánál fő szempontnak tekintette azt, hogy láthassák az anyagok, eszközök, technikák változását, a kezdeti próbálkozásoktól egészen a legújabb alkotásaiig.

Halákné Nagy Borbála számára a horgolás elsajátításához unokája adta az ötletet, ő mesélt neki arról, hogy a kórházban a laborvizsgálatok alkalmával egy nagymama által készített horgolt figurával jutalmazták meg a gyerekeket. Akkor határozta el, ha nyugdíjba vonul, ő is meg tanul horgolni. Horváth Zoltánné munkáit is látva három évvel ezelőtt kezdett el ismerkedni az alaplépésekkel.

A YouTube, a Pinterest rengeteg segítséget nyújtott, de kiállító társa gyakran adott hasznos tanácsokat és ötleteket neki. Kezdetben horgolt terítőket, kérésre babaruhákat készített. Most legszívesebben figurákat, babákat, állatokat készít. Az amigurumi technika igazi kihívás számára, ehhez kreativitásra, gondolkodásra van szükség. Elmondása szerint kell hozzá türelem, kitartás, képzelőerő és koncentráció. Jelenleg ajtódíszeket és asztaldíszeket készít.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában