Olvasókirály

2023.01.25. 16:20

Királyi párt választottak Bonyhádon

A Solymár Imre Könyvtárban Olvasókirályt választottak január 23-án, hétfőn. A versenyben résztvevő gyerekek együtt összesen közel huszonháromezer oldalt olvastak el.

Farkas Eszter

Százhetven könyvet és közel huszonháromezer oldalt olvastak el összesen a versenyen induló gyerekek (Beküldött fotó)

Könyvtárunkban szerettük volna népszerűsíteni az olvasást, ezért 2007-ben elindítottuk az „Olvasókirály” versenyünket. A verseny minden évben a Magyar Kultúra napjától december huszadikáig tart. Így az idei verseny ezennel újraindult – tájékoztatta lapunkat Schnell-Nagy Erika, a könyvtár vezetője.

A versenyben résztvevő tizenhárom versenyző több mint fele kitartóan olvasott, így összesen százhetven könyvet, azaz huszonkétezer-kilencszázhuszonkét oldalt olvastak el. A gyerekek a tavalyi évben szabadon választott könyvek tartalmának elmondását kapták feladatul.

– Miközben olvasunk, az agy kényszerítve van rá, hogy megjegyezze a szavak jelentését, ezáltal elősegíti a memória fejlődését. Olvasás közben fejlődik a képzelőerőnk, a fantáziánk is. Az olvasás fejleszti a kommunikációs készségeket, mert egyre több szót ismerünk meg. Segít fejleszteni a koncentrációs képességet. Akkor tudjuk csak érteni amit olvasunk, ha nincs semmiféle zavaró tényező ami elvonja a figyelmünket a könyvről. 

Közben az a jó, ha el tudunk rugaszkodni a külvilágtól és hagyjuk, hogy a képzelőerőnk vezessen át a könyvben megfogalmazott világba – mondta el a könyvtár vezetője.

Az idei évben egy királyt és egy királynőt koronáztak meg, ők Bank-Bareith Hanna Aparhantról és Betlehemi Gábor Nagymányokról. További díjazottak: Ambláczky Eliot, Csobot Lili, Kálmán Kata, Metz Réka és Böcz Réka Bonyhádról, Betlehemi Anna Nagymányokról, Koncz Martin Hidasról és Gungl Tamás Mecseknádasdról, aki a legifjabb olvasókirály címet is elnyerte. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában