Látványtár

2023.01.25. 20:00

Nagykabátban is érdekes a múzeumi tárlat

Kabátos látogatók mentek a múzeumba. A meleg ruhadarabot a tárlat vezetés idején is magukon tartották. A kezdeményezés első állomásaként a Látványtár várta a közönséget.

Szeri Árpád

A Látványtár évezredeket átfogó tárgyi emlékeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők (Fotó: M. D.)

A szükségből kovácsol erényt a Wosinsky Mór Megyei Múzeum. Az intézmény ugyan bezárt a közelmúltban, tekintettel a fűtés hőfokának kényszerű csökkentésére. Viszont az elkötelezett múzeumbarátok kedvére téve, rendhagyó kabátos tárlatvezetést tart hetente egy alkalommal.

– Az elmúlt időszakban volt már részünk különleges helyzetekben, van tehát gyakorlatunk azok kezelésében – mondta el lapunknak Ódor János igazgató. – Például a koronavírus járvány idején fokozottan figyeltünk látogatóinkra, akik ekkor csak maszkot viselve térhettek be hozzánk. A mostani helyzetet tekintve kollégáimmal együtt úgy döntöttünk, hogy az üzemszerű működés megszűnése ellenére sem feledkezhetünk meg kiállításaink iránt érdeklődő, lehetséges látogatóinkról. Ezért indítottuk útjára egyébként díjmentesen látogatható kezdeményezésünket.

Az első kabátos tárlatvezetést szerda délután 16 órai kezdettel Czövek Attila tartotta. Akár a sors iróniája is lehetne, hogy a régész főmuzeológus, osztályvezető ezt megelőzően ugyancsak tartósan kabátot viselt, miután terepen végzett régészeti megfigyelést. Az említett ruhadarabot, ami nem volt más, mint egy sárga színű, fényvisszaverős, itt-ott sár foltokkal pettyezett dzseki, a látogatók iránti tiszteletből egy konszolidált viseletre  cserélte.

 – A főépület Látványtárával ismertetem meg az érdeklődőket – adott tájékoztatást még kalauzolásának megkezdése előtt. – Ezen a helyszínen mintegy hétezer tárgy tekinthető meg, az időben és térben visszafelé haladva napjainktól egészen a középső bronzkorig, tehát nagyjából a Kr. előtti 1500-as évekig. Ez azt jelenti, hogy a polcokon a jelen korunkat idéző walkmantól, a tévétől kezdve a pásztor faragásokon és avar leleteken át a több mint háromezer éves kerámiákig ott található megannyi különlegesség.

Czövek Attila azt is közölte, hogy az intézmény a közönségtől előzetes jelentkezést kért a [email protected] elektronikus postai címen. Többen jelezték, hogy fűtetlen épület ide, kabátviselés oda, már nagyon várják a múzeumi rendezvényt és a szerdai napokra tervezett folytatást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában