Wusching Ibolya egyedi világa

2023.01.27. 11:33

Saját honlapon sorjáznak a különleges alkotások

Honlapon csodálkozhatnak rá az érdeklődők az alkotó különleges műveire. Wusching Ibolya Pécsen él, de Tolna vármegyei gyökerekkel rendelkezik. Nagymányokon tavaly volt kiállítása.

Szeri Árpád

Wusching Ibolya és Gänszler Beáta a Tizenkettő című könyv bonyhádi bemutatóján, a falon az egyedi alkotások láthatók

Fotó: Máté Réka

Elmúlt tíz évének eddigi gyümölcseit osztotta meg az érdeklődőkkel Wusching Ibolya. A Pécsett élő, de Tolna vármegyei gyökerekkel rendelkező alkotó létrehozott és a napokban a wolya.art címen elérhetővé tett egy olyan weboldalt, mely festményeit tartalmazza.

Művei összetéveszthetetlenül egyediek. Akárha az ötvenes-hatvanas éveket jellemző pop-art irányzat mai képviselője lenne, ezt sugallják egyenes vonalú ábrázolásai. Maradéktalanul megvalósította mentora, Biszák László javaslatát. A  szekszárdi festőművész arra biztatta, hogy találjon rá olyan stílusra, ami különbözik másoktól és később abszolút felismerhetővé teszi majd a sajátos jegyek alapján. 

– Így történt, hogy elkezdtem vonalakban, szögletesen ábrázolni mindazt, ami a képzeletemben megjelenik – közölte honlapján Wusching Ibolya. – Illetve az inspiráló fotókat is igyekeztem lefordítani és visszaadni a vásznon ebben a szögletes formában.

Illusztrációi díszítik Gänszler Beáta három évvel ezelőtt megjelent, Tizenkettő című, a női lélek rejtelmeibe avató könyvét. Sőt, többről van szó, mint díszítésről. Művei jelentős ihlető erővel járultak hozzá a novellák végső formába öntéséhez. Az együttműködését így jellemezte a már említett Biszák László: „Az egyik a szív, a másik a dobbanás. Csodás az összhang a kép és a szöveg között.” 

Wusching Ibolya 1971-ben született Bonyhádon. Nagymányokon nőtt fel, itt járt általános iskolába – itt ismerkedett meg Gänszler Beátával – , majd Szekszárdon végezte el a Kereskedelmi Szakközépiskolát. Pécsre huszonegy évesen költözött és másfél évtizedig körömkozmetikusként dolgozott. Jelenleg állatorvosi asszisztensként tevékenykedik és maga is nagy állatbarát. Kiváltképp kedveli a macskákat, minden festményén elrejt valahol egy cica motívumot. Öt évvel ezelőtt a székesfehérvári Sturcz Tímea és a szekszárdi Tamaskó-Komjáti Anett társaságában közös kiállításon mutatkozott be a tolnai Mag-Házban. Tavaly decemberben mondhatni hazaérkezett, hiszen dr. Reining-Kádár Krisztinával együtt gyermek- és kamaszkora helyszínén, Nagymányokon mutatkozott be festményeivel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában