Új tárlat nyílik

2023.02.16. 18:49

Felújítják a megyei múzeum kiállítótereit

Felújítják a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum két kiállítótermét, és megújul az intézmény régészeti, állandó kiállítása is - közölte a múzeum igazgatója az MTI-vel.

TEOL (MTI)

A Wosinsky Mór Megyei Múzeum 15 fokra fűtött termeiben "kabátos tárlatvezetéseket" tartanak a téli időszakban (Fotó: Mártonfai D.)

Ódor János Gábor elmondta: a múzeum főépületének folyosóján és a két helyiségben felújítják a villamos rendszert, a parkettát, kamerarendszert telepítenek és újra festik a falakat. A hamarosan befejeződő felújítással együtt az eredeti, 1901-es állapot szerint visszaállítják a két kiállítóterem közötti átjárót is.

Ódor János Gábor, a megyei múzeum igazgatója (Fotó: TN)

A munkát a Magyar Géniusz Program 10 millió forintos támogatásával végzik el; a vidéki múzeumok reprezentatív műtárgyaiból álló, Magyar Géniusz című vándorkiállítás hetedik, utolsó állomása augusztusban, Szekszárdon lesz. A múzeum jelenleg energiatakarékossági okból – a fenntartó döntése szerint – zárva tart, a 15 Celsius fok hőmérsékletű épületben „kabátos tárlatvezetéseket” hirdettek meg.

Az intézményvezető elmondta azt is, hogy megújítják a két teremben elhelyezett, A tolnai táj évezredei az őskortól a honfoglalásig című állandó kiállítást, amely az 1960-as években készült, és utoljára 1989-ben rendezték át.

Az 1901-es állapot szerint visszaállítják a felújított két kiállítóterem közötti átjárót is (Fotó: Kiss Albert)

Az új, interaktív tárlaton bemutatják majd az utóbbi évtizedek Tolna megyei ásatásainak eredményeit, köztük a 2006-ban Alsónyék és Bátaszék térségében feltárt, a lengyeli kultúrához tartozó, neolit település leleteit, valamint a Limes-kutatás új eredményeit és az egykor Mözs határában állt, 5. századi, germán település régészeti anyagát, amely az ott talált, torzított koponyákról vált ismertté. A megújuló kiállítás részei lesznek többek között a Fadd mellett 1998 és 2005 között feltárt, honfoglalás kori temető, illetve a Regölyben fellelt, kora vaskori halomsír leletei is – tette hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában