Tárlat

2023.03.03. 17:30

Nehéz volt a választás, de megtalálták a méltó nevet

Nagymányokon pezseg a kulturális élet, mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy hónapról hónapra új kiállítással és rendezvényekkel állnak elő. A hamarosan kiállító csoport helyi vezetőjével Steib Gábornéval beszélgettünk.

Farkas Eszter

A patchwork másnéven foltvarrás egyre nagyobb teret hódít Magyarországon is: tanfolyamokon, órákon és a szerencsésebbek szakkörökön tanulhatják ennek a tevékenységnek a csínját-bínját.

A Mányoki Hétszínvirág március 17-én állít ki a helyi közművelődési központban. Fotó: Makovics Kornél

– A nagymányoki könyvtárban Pi-Patch néven indult egy csoport Vidák Margit vezetésével annak idején, ahol a foltvarrással foglalkoztak, ennek én is a tagja voltam. Varrtunk, kiállítottunk minden évben. A csoportvezető életében történő változás következtében a csoport működése megszűnt, illetve kis mikro csoportra korlátozódott egy-egy nappaliban – emlékezett vissza Steib Gáborné, könyvtáros, a szakkör jelenlegi vezetője.

Steib Gáborné ezt követően lett könyvtáros a városban, a nappalikból visszatért a foltvarrás a könyvtárba.

– Hat aktív taggal kezdtük a munkát 2018 tavaszán „Mányoki Foltosok” néven. Varrogattunk, kiállítottunk minden évben, amikor a mindenféle helyzet engedte. Aztán egyik csapattársunk javaslatára „Mányoki Folthányók” néven folytattuk a munkát, hiszen a foltosok név nem tetszett annyira senkinek. Ez az új név sem aratott osztatlan sikert, de elfogadtuk. Tovább folyt az öltögetés. 

A szakkör tagjai próbáltak új embereket bevonni a tevékenységünkbe, azonban kevés sikerrel.

– Mai napig szívesen fogadunk olyan hölgyeket, esetleg urakat, akik csatlakoznának hozzánk. Munkánkkal igyekszünk támogatni a helyi rendezvényeket. A mi textiltulipánjainkkal köszöntik a Művelődési házban a kiállító vendégeket. A rajzpályázat nyerteseinek ajándékai is a mi kezünk alól kerülnek ki többször.

A csoport idén újabb kiállításra készül. Erre az alkalomra készül egy közös munka is a csoporttagokkal. 

– E munka kapcsán felmerült a névváltoztatás. Mert a mostani név annyira senkinek nem tetszik. Úgy gondoltuk mielőtt feliratoznánk ezt a gyönyörű közös alkotást szeretnénk egy arra méltó nevet is választani. Így választottuk a csoportnak a Mányoki Hétszínvirág nevet. Új, mindenkinek tetsző névvel és régi lendülettel tartjuk március 17-én 17 órakor a Nagymányoki Közművelődési Központ előadótermében a kiállítás megnyitóját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában