Nagykoncert

2023.04.24. 15:27

Az ifjúsági fúvósok megint varázsoltak

Papírrepülőt dobáló, szappanbuborékot fújó, zene közben pizzázó, hangoskodó, irányíthatatlan zenészek, előttük egy tanácstalan, összezavarodott karmester, akinek pénzt kell adnia azért, hogy legalább egy muzsikus azt játssza, amit ő előírt.

S. K.

A Tari Gergely által vezényelt amatőr zenekar ezúttal is elvarázsolva a mintegy félezres közönséget. (Fotó: Józsa Jácint)

Így zárult a Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar (IFZ) idei tavaszi nagykoncertje. Ebből – elhamarkodottan – akár arra is lehetne következtetni, hogy botrányba fulladt a tolnai Lovardában rendezett hangverseny, de nem így történt. Az IFZ az utolsó, ráadás számában csupán arra mutatott példát, hogy nem muszáj feltétlenül mindig mindent véresen komolyan venni, néha mókázásra is kell időt szánni. 

A koncert persze szöges ellentéte volt az – egyébként természetesen szintén precízen kidolgozott – ráadás produkciónak, hiszen a Tari Gergely által vezényelt amatőr zenekar ezúttal is rendkívül fegyelmezett, professzionális teljesítményt nyújtott, szokás szerint elvarázsolva a mintegy félezres közönséget. A produkció ezúttal nem tematikus koncert volt, japán népdalon alapuló fantázia éppúgy szerepelt az előadott művek között, mint Batman-filmzene. Talán a legnagyobb sikert egy spanyol kortárs zeneszerző, Andrés Alvarez műve aratta. 

A komponistáról többek között azt kell tudni, hogy ő volt, aki az IFZ tavalyi spanyolországi vendégszereplésén felfigyelt a tolnai együttesre, és felajánlotta, hogy ír számukra egy opuszt. A mű még nem készült el, de a címe már megvan: Táltos. A tervek szerint a jövő évi nagykoncerten mutatja be az IFZ Tolnán. Az is elhangzott, hogy 2024-ben Olaszországban, a Garda-tó mellett rendezendő nemzetközi versenyen is tervezi megméretni magát a csapat.  

A szombati koncert rekordot döntött abban a tekintetben, hogy most játszott a legtöbb zenész az együttesben: összesen hatvan muzsikus működött közre a produkcióban, ezúttal például két csellista is szerepelt az egyik számban. A hangversenyen az IFZ tizennyolc fős utánpótlás zenekarának tagjai is felléptek, akik az első három számban zenéltek. A hangverseny során köszöntötték a jubiláló tagokat: idén tíz éve, hogy Rácz Tibor, Létai Péter és Steinbach Luca az IFZ-ben játszik. 

Hagyomány az IFZ „Év zenésze” elismerésének átadása is. A titkos szavazás eredményeképpen idén Fazekas Eszter (klarinét) érdemelte ki a díjat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában