Fesztivál

2023.04.16. 09:30

Kis híján száz verset adtak elő a tolnai kisdiákok

Ha nincsenek a megbetegedések, csúcsot döntött volna a résztvevők száma a Tolnai Kulturális Központ által – a költészet napja alkalmából – immár 14. alkalommal megrendezett versmondó fesztiválon.

Steinbach Zsolt

Heten kényszerűségből lemondták a részvételt, így „csak” 49 kisdiák szavalt csaknem száz verset bő három órán keresztül a tolnai MAG-Házban pénteken délután, tanáraik, szüleik, diáktársaik és a zsűri előtt. Az ítészi tisztet idén a Hefner Erika-Vajda Tibor drámapedagógus házaspár töltötte be. A kisdiákok – zömében alsósok, felső tagozatosok csupán ketten – szinte mindegyike a tolnai iskolákból érkezett, egy versmondó a szekszárdi Garay általános iskola tanulója. 

Fotó: Makovics Kornél

A mintegy száz előadott vers szerzői közül idén Petőfit választották a legtöbben, nyilván nem függetlenül a Petőfi emlékévtől. Népszerűek voltak az előadók körében még Kányádi Sándor költeményei is, a maiak közül pedig – ha jól számoltuk – Mentovics Éva volt a leggyakrabban választott szerző. 
A zsűri „ötösre” értékelte az előadásokat, véleményük szerint igazán felkészültek voltak a gyerekek. Emellett több szakmai tanáccsal is szolgáltak mind a felkészítő pedagógusok, mind a gyerekek számára, többek között a versválasztással, hangsúlyozással, hanglejtéssel, mimikával kapcsolatban. 
A sok jó produkció közül a legjobbaknak az alábbi előadók versmondása bizonyult. 

Felső tagozatosok:
I. hely: Bencze Bálint és Merkl Ádám
Alsó tagozatosok

1-2. osztályosok: 
1.. Horváth László Noel, 2. Kiss Zoé Lilien, 3. Keserű Zétény
3-4. osztályosok
1. Ferenc Nataniel, 2. Bimbó Leila, 3. Kutasi Kristóf

A Civil Voks Egyesület különdíját Kertész Ákos, a Tolnai Kulturális Központ különdíját Németh Aliz és Tornóczky István kapta.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában