Régi hagyomány

2023.09.29. 17:30

Ha Mihály itt találja a fecskéket, hosszú őszünk lesz

A népi kalendárium szeptembert Szent Mihály havának nevezi. Számtalan hagyomány fűződik ehhez a naphoz, például régen ekkor szokták az állatokat a legelőkről beterelni, a terménnyel pedig elszámoltak a gazdák. Országszerte emlékezetesek voltak a szentmihályi vásárok, ahol nemcsak a szükséges holmikat tudták beszerezni a vásározók, de szórakozási és ismerkedési lehetőséget jelentett számukra. A bátaszéki óvodában immár évek óta hagyomány ezt a napot megünnepelni.

Mauthner Ilona

A bátaszéki városi óvodában minden évben megünneplik Szent Mihály napját, a kicsik játszottak, énekeltek

Fotó: Pomsár Tamás

A keresztény hagyomány szerint Szent Mihály egyike a hét arkangyalnak vagy főangyalnak. Művészi alkotásokon többnyire harci öltözékben, karddal, pajzzsal és kopjával jelenítik meg, lábánál a legyőzött sárkánnyal. Régen a lakodalmak és a bálok évada volt. A Szent György napjakor kihajtott állatokat ezen a napon terelték vissza, a pásztorokat pedig elszámoltatták és kifizették. Országszerte emlékezetesek voltak a szentmihályi vásárok, ahol a nemcsak a szükséges holmikat tudták beszerezni a vásározók, de szórakozási és ismerkedési lehetőséget jelentett számukra.

Ma már csak kevés helyen emlékeznek meg Szent Mihályról, az egyik örömteli kivétel ez alól a bátaszéki óvoda. Simon Csabáné, az intézmény vezetője elmondta, mind a kilenc csoport készült erre a napra. Az aulában egy kiállítást is összeállítottak házi készítésű lekvárokból, befőttekből, savanyúságokból, gyümölcsökből és az őszhöz kapcsolódó termékekből. Az udvaron volt a nap során kézműves foglalkozás, állatsimogatás, gyöngyfűzés, a kicsik az óvónénik segítségével készítettek perecet, megismerhették a kékfestés vagy a mézeskalácskészítés történetét, és a régi tárgyakat is, melyeket nagyszüleik használhattak. 

– Az óvoda életében az egyik legfőbb közösségi ünnep a Szent Mihály nap, mondta Simon Csabáné. Ez alkalommal – immár hagyományként – visszahívták az intézményükbe azokat az elsős kisdiákokat, akik ebből az óvodából kerültek az iskolába és együtt énekeltek, táncoltak a kicsikkel. Délre kisült a kemencében a langalló is, amit együtt elfogyasztottak a gyerekek.

Szeptember utolsó napjaiban a vidéki gazdaságokban sem áll le a munka. Kaszálni ugyan már nem szoktak, mert már nem nő akkorát a fű, és az állatokat sem szokták már ilyen korán behajtani a legelőkről, de mindig akad tennivaló.

– Az első fűkaszálást még május végén elvégeztük, ebből meglesz a télre való széna, amit már be is báláztunk  – mondta Bognár Péter fiatal gazdálkodó, akinek a családjával együtt Felsőnána mellett, Rudolfmajorban vannak állataik, köztük juhok és szarvasmarhák. – A lucernát már háromszor nyírtuk, az elsőt becsomagoltuk, a második is szépen fejlődött, a sarjút augusztus végén vágtuk le. Jókor jött az eső az idén, így a gyűjtést is megúsztuk nagyobb csapadék nélkül, és jó minőségű széna és lucerna áll az állataink rendelkezésére.

A diósberényi Czigler Károly gazdaságában több száz juh van. 

– Szénából van bőven, bebáláztuk a télirevalót – mondta Károly bácsi. – Jelenleg a birkák kint legelnek, reggel fél nyolckor kihajtják őket, és eset fél hatig kint vannak. Idén jó ütemben jött az eső, fűszénából, lucernából van bőven, és úgy néz ki, hogy a kukorica is jó termést hoz majd, nem kell aggódnunk – mondta a juhász.

Bajusz Bálint juhász Bogyiszlón gazdálkodik, mint mondta, náluk is elég lesz a meglévő széna, sajnos gabonát, abrakot azt venniük kell. Szerencsére a búza, kukorica, árpa ára jóval barátságosabb, mint egy évvel ezelőtt volt, az állattartók ennek örülnek. 

Népi megfigyelések Szent Mihály napján

A népnyelv úgy mondja, „Szent Mihály után már a füvet is csak harapófogóval lehet kicibálni”, azaz már a növények többsége nem fejleszt újabb hajtást, valamint nem nevel újabb termést.

Az időjósló megfigyelések szerint, ha Szent Mihály itt találja a fecskéket, akkor hosszú és szép őszre lehet számítani. Ha Szent Mihály lova deres, behozza a telet. Ilyenkor kezdődött a szüret, országszerte híresek voltak a Mihály-napi vásárok, és a lakodalmak őszi évadját is Borszűrő Szent Mihály nyitotta. A Mihály-napi mennydörgés szép őszt, de kemény telet jelent. Szent Mihálykor keleti szél igen kemény telet ígér. Ha Mihály éjszakáján összefekszik a birka, akkor nagy tél lesz, ha pedig szét, akkor enyhe.

 

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában