Kiállítás

2023.09.07. 12:02

Szinte születése óta kapcsolatban áll a fafaragással

Csősz István fafaragó munkáiból nyílt ki kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben.

Révészné Hanol Erzsébet

Csősz István fafaragó (Beküldött kép)

Müller Ádám, a múzeum vezetője elmondta, hogy a néprajzi szobában adtak helyet az ideiglenes tárlatnak, amelyet szeptember 15-ig lehet még megtekinteni. A kiállított tárgyak között dísz- és használati tárgyak egyaránt megtalálhatóak.

Csősz István fafaragó munkáiból nyílt ki kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben (Beküldött kép)

A 84 éves alkotó Újdalmandon született, szülei uradalmi cselédek voltak. Általános iskolai tanulmányait Dalmandon végezte, majd nehézgépkezelői szakmát szerzett. Azt mondja, szinte születése óta kapcsolatban áll a fafaragással, úgy emlékszik, gyerekkorában a szülőhelyén volt egy pásztor, akit csodálattal figyelt fafaragás közben.

Ő adott először faragóbicskát a kezébe. Csősz István három gyermeke közül kettő szintén közelebbi ismeretségbe került a fafaragással. Alkotásai 1974 óta láthatóak különböző kiállításokon, de Dalmandon is több alkotás őrzi a keze munkáját. Például a kopjafák a polgármesteri hivatalnál, a II. világháborús emlékmű, padok a község területén, az ívelt kapu a bolt bejáratnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában