Alkotás

2023.10.06. 20:41

Négy évtizedről mesélő szőttesek

Negyvenéves a gyönki szövőszakkör. Az évfordulóra kiállítással emlékeztek, melyen 35-40 munka látható a helyi művelődési házban.

Fotó: a szerző felvétele

A szakkör alapító vezetője, Szegletes Jánosné, miután betöltötte a hetvenedik életévét, átadta a stafétát Trautmann Konrádnénak. Ő szervezi a heti találkozókat, a műhelymunkát 2019 óta. A tagság sajnos eléggé elöregedett, mind a tizenöten nyugdíjasok. Alkotásaik azonban frissek, modernek. A művelődési ház által biztosított szövőállványokon készítik a falvédőket, terítőket, párnahuzatokat és tarisznyákat.

A gyapjúszövésnek nem volt Gyönkön hagyománya. Szegletesné kezdte népszerűsíteni azt a nyolcvanas évek elején. Az eltelt évtizedek során több mint száz lány és asszony tanult meg itt szőni. Kezdetben egyszerű, vonalas mintájú szőtteseket készítettek, később már bonyolultabb motívumok, esetenként táj- és életképek is kerültek a lakásdíszeknek szánt alkotásokra. A kiállításon ebből a történetiségből, ebből a haladásból is kap ízelítőt a látogató.

A gyönki szőttes tárlat október 19-ig tekinthető meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában