Előadás

2023.12.09. 09:30

Dr. Hegedűs Tibor: az emberiség jövője a világűrről szól

Az űrkutatás múltja és jövője címmel tartott érdekfeszítő előadást dr. Hegedűs Tibor csillagász, a Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriumának igazgatója.

Teol.hu

Forrás: Márton Anna/ BAON

Az eseményt az Ady Endre Városi könyvtárban tartották nemrégiben. A jelenlévők megtekinthették a bajai csillagvizsgáló kamerájával készített különleges felvételeket a november elejei nagy sarki fénykitörésről. A fiatal bajai csillagászok által készített filmben is gyönyörködhettek az érdeklődők.

Az előadás lényege arról szólt, hogy kell-e nekünk az űrkutatás? Kell-e Magyarországnak ott nyüzsögni a világ űrkutató nemzeteinek a sarkában. Mi várható ettől-tette fel a kérdést a csillagász.

− Mostanában sok ellenhangot hallunk a Hunor programmal kapcsolatban, az én véleményem szerint az egész jövőnk, az emberiség jövője a világűrről szól. Ezek nem egyszerű üres jelszavak, hanem tetten érhető valóság. Nemrég itt a könyvtárban tartottam arról előadást, hogy a Föld nyersanyagkészletei, az energiakészletei, hogy állnak. Már akkor is kitértem arra, hogy a jövőben mindenképpen el fog fogyni. Lehet, hogy 30 vagy 40, 50 , vagy 100 év múlva, lehet erről vitatkozni, de az biztos hogy el fog fogyni a vas, a szén, az olaj, a  gáz, minden, hiszen a Föld egy véges égitest, véges anyagi formációkkal, a továbbfejlődés kulcsa, ha az emberiség fönt akar maradni, csak a világűrben lesz − mondta a Baonnak a nemzetközileg is elismert kutató.

A teljes anyagot ide kattintva olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában