Tv ajánló

2023.12.09. 17:30

Steinbeck története máig aktuális

John Steinbeck több regényében, novellájában festett érzékletes képet a harmincas évek Amerikájáról, amikor a nagy gazdasági világválság sokakat sodort nyomorba, és vándoroltak férfiak, családok, hogy megélhetést kapjanak, vagy legalább némi éhbért, fedelet a fejük fölé.

Révészné Hanol Erzsébet

John Steinbeck Rómában

Forrás: Northfoto

A társadalom ábrázolás mestere, a Nobel-díjas író egyik ilyen története az Egerek és emberek, amelyből színmű is készült, Gary Sinise pedig 1992-ben forgatott filmet a két barát tragikus sorsát bemutató kisregényből.

Az értelmes George – akit Sinise maga alakít – és bivalyerős, ám szellemileg visszamaradott társa, Lennie is munkát keresve sodródik tanyáról tanyára. George saját farmról álmodik, ahol nyulat is tenyésztenének, amit Lennie annyira szeret. Mikor sikerül munkát kapniuk a Tyler farmon, a többi munkás hamarosan kipécézi magának Lennie-t. Különösen Curley, a főnök fia jár az élen a piszkálódásban. A férfi csinos és kikapós felesége azonban kedves a mamlasz férfival. George hiába figyelmezteti, hogy maradjon távol a nőtől.

A szívfacsaró történetben John Malkovich megrendítően, hitelesen hozza Lennie együgyű, ugyanakkor szerethető figuráját. Már csak az ő játéka miatt is érdemes időt szánni a megtekintésére. Nem mellesleg pedig mélyen elgondolkodtat, hiszen egyrészt képet ad az elmagányosodásról, az emberi közönyről, miközben megmutatja, hogy elfogadással, odafordulással mennyivel másképp alakulhatnak életek. Ez pedig napjainkban is nagyon aktuális.

Egerek és emberek, M5, 21.35

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában