Magyar kultúra napja

2024.01.23. 17:30

Azokat ünnepelték, akik Paks közösségének kulturális értékeit őrzik és gyarapítják

Kultúra napi ünnepséget és díjátadót tartottak hétfő este Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központban.

Gazsó Rita

A magyar kultúra napján Szabó Péter polgármester mondott beszédet.

Fotó: Molnár Gyula

A magyar kultúra napján Szabó Péter polgármester mondott beszédet Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központ színháztermében rendezett városi ünnepségen.

– Köszönöm mindazok munkáját, akik gazdagítanak és felemelnek minket, akik őrzik és gyarapítják városunk közösségének kulturális értékeit, hagyományait, hogy a magyar kultúra éljen, erősödjön és fennmaradjon gyermekeink és unokáink számára is azért, hogy Paks a magyar kultúra kincseinek mindennapi megélése által is a holnap városa lehessen – hangsúlyozta ünnepi beszédében a polgármester.

– Mert a kultúra a holnap. Az a magaslat, amit nagyszerű elődeink építettek nekünk, hogy tovább lássunk a mánál, és belőle építsük a holnapot. Hiszem, hogy ezért is lehetünk és leszünk együtt itt Pakson a jövő városa. Mert minden nehézség mellett védjük és óvjuk magyar kultúránk megannyi arcát, csodálatos értékét – mondta Szabó Péter, aki szerint örömmel tölthet el minden paksit, hogy helyi kulturális életük rendkívül sokszínű, hiszen az oktatás, tánc, zene, képzőművészet, a helyi hagyományőrzés gazdag tárháza mind erről tanúskodik.

A Paks Város Kultúrájáért díjat az idei évben Péger József képzőművész kapta, akinek – ahogy az ünnepségen is elhangzott – aktív tevékenysége és életműve színesíti, gyarapítja Paks szellemi-kulturális életét. Az elismerést a távollétében két lánya, Krisztina és Zsuzsanna vette át. Az ünnepi eseményt a Folkfonics koncertje zárta. A Zeneakadémiát és konzervatóriumot végzett zenészek alkotta együttes műsorának gerincét népdal és versfeldolgozások, valamint Cseh Tamás dalai együtt képezték.

A magyar kultúra napját, mint ismert, 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban Csekén ezen a napon fejezte be – „a magyar nép zivataros századaiból" vett példákra épített költeményét – a Himnuszt. Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, továbbá – 1993 óta – az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos elismeréseket, így például az Apáczai Csere János-, a Brunszvik Teréz-, az Éltes Mátyás-, a Karácsony Sándor-, a Kiss Árpád-, a Németh László-, valamint a Szent-Györgyi Albert-díjakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában