Teol.hu videó

2024.04.15. 09:00

Nem szűnt meg magyarnak maradni az egyik leghíresebb mexikói, Kepenyes Pál (videó)

A Művészetek Házában nyitották meg Kepenyes Pál, Kossuth-díjas szobrász kiállítását április 13-án, szombaton.

Farkas Eszter

A Művészetek Házában nyitották meg Kepenyes Pál, Kossuth-díjas szobrász kiállítását

Fotó: Mártonfai Dénes

Berlinger Attila, a BMKK ügyvezető igazgatója köszöntötte a jelenlévőket és mutatta be röviden a Kondoroson született művész viszontagságos életét. 

– Kepenyes Pál az 1956-os eseményeket követően Mexikóba költözött, feleségével Acapulcoban telepedtek le. Szobrászművészként világhírnévre tett szert. A művészeti élet meghatározó személyiségévé vált Mexikóban. Kiérdemelte a Mexikói Becsületrendet, továbbá beválasztották a 200 legismertebb mexikói személy közé. 

Magyarországra 1992-ben tért vissza első alkalommal. Elmondása szerint sosem tagadta meg magyarságát, de időközben mexikóivá vált. Kepenyes Pál 2021-ben Acapulcoban, Mexikóban hunyt el. Szülőföldjén, Kondoroson temették el.

A tárlatot L. Simon László, József Attila-díjas író, az MMA levelező tagja nyitotta meg, a kiállítás kurátora: Megyeri János szobrászművész. Orgonajátékával Lozsányi Soma működött közre a megnyitó során, valamint Radó Bertalan szavalta el Pilinszky János: Egyenes Labirintus című versét.

A Napfény szerelmese című kiállítás május 25-ig tekinthető meg, keddtől szombatig, naponta 10 és 17 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában