úszás

2019.05.15. 11:10

Luca fele annyit edz, mint a versenytársai

Diákolimpiai bajnoki címet szerzett Horváth Luca Szofi 200 méteres hátúszásban. A tolnai lány szerepel az országos szövetség „Jövő Bajnokai” utánpótlás programjában is, de most úgy érzi, nem akarja feltenni az életét az úszásra.

Steinbach Zsolt

Fotó: Beküldött fotó

Kétszáz méter hátúszásban első, száz háton bronzérmes lett az igazolt versenyzők mezőnyében Horváth Luca Szofi, a nemrégiben Győrben rendezett országos diákolimpiai döntőben. A kiváló szereplés természetesen nem volt előzmény nélküli. A Szekszárdi Sportközpont versenyzője az országos ranglistát is vezette már idén, így kedvenc számában esélyesként ugrott medencébe a folyók városában rendezett versenyen is, ami legalább két szempontból különleges fegyvertény.

Egyrészt azért, mert egy Magyarországon világszínvonalon űzött sportágról van szó, amiben Paszler József tanítványa egy kis, vidéki klub versenyzőjeként, és finoman szólva sem ideális létesítményi feltételek mellett ért el kiemelkedő eredményt. Másrészt, mert Luca a hozzá hasonló élvonalbeli úszókhoz viszonyítva kimondottan keveset edz. Ezt nem micimackói értelemben kell érteni, (aki a keveset is többnek gondolta), hiszen heti ötször két és fél óra délutáni – szárazföldi, illetve vízi – edzés azért igen kemény munka. Ehhez jönnének azonban még naponta a kora reggeli tréningek is, amiket Luca egyszerűen kihagy. Nem lustaságból, hanem, mert nem érne vissza a tanítás kezdetére a tolnai Szent István Gimnáziumba, ahol nyolcadik osztályos.

Ebből is látszik, hogy Luca nem mindent egy lapra feltéve műveli az úszást. Egyelőre legalábbis nincsenek olimpiai álmai, megelégszik a diákolimpiával. Szüleivel egyetértésben a tanulást is legalább olyan fontosnak tartja, mint a versenyzést. Csakúgy, mint ikertestvére, a szintén kiváló úszó Levente. Édesanyjuk szerint mindkettőjüknél tökéletes a mozgás és a szellemi teljesítmény összhangja: akkor „pörög az agyuk”, ha a sport által megkapják a fizikai terhelést. Ezek után talán mondani sem kell, hogy mindketten kitűnő tanulók, akik nemcsak az úszó-, hanem tanulmányi versenyeken is sikeresek.

Ezzel együtt Luca álmaiból nem hiányzik az úszás sem. Az idei serdülő országos bajnokságon például dobogóra szeretne állni.

Paszler József, Luca edzője csak pozitívumokat tud mondani tanítványáról.

„Maximálisan elégedett vagyok vele, edzéseken nagyon jól dolgozik, pontosan, odafigyelve hajtja végre a feladatokat. A szülői háttere is kiváló. Hatalmas hátrányt jelent viszont, hogy reggelente nem tud edzeni. Sajnos azt sem tudtuk elintézni, hogy reggel a tolnai uszodában edzhessen, mert az csak nyolc órakor nyit. Luca számos felnőtt klubcsúcsot megdöntött: ő a harmadik versenyzőnk – a szintén tolnai Ezer Andrea, illetve Csir­zó Ádám után –, aki országos diákolimpiát nyert” – mondta Lucáról a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!