Ultrafutás

2020.05.12. 06:55

Ismét edz és magyar versenyen is indulna a Korinthosz-győztes

Az orvosok lemondtak róla, ma viszont már napi két órát fut az olasz Enrico Maggiola, a Szekszárd és Baja közti Korinthosz ultrafutóverseny kétszeres győztese.

Munkatársunktól

20190816_Szekszárd_Több mint száz induló rajtolt el Szekszárdon a 160 kilométeres Korinthosz futóversenyen._Foto:Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Szeptemberben, a megszokott edzéséről hazafelé ütötték el a zebrán, s szenvedett súlyos agysérülést Enrico Maggiola. A trieszti születésű ultrafutó kómába esett, az orvosok nem hitték, hogy valaha magához tér – tíz nap elteltével azonban felébredt, a karácsonyt már otthon tölthette, ma pedig már az aszfaltot koptatja cipőjében. Pedig egy januári beszámolója szerint hetekbe telt, mire sikerült egy-két szónál többet kimondania.

„Számtalan emlékem van, de nehezemre esne kronológiai sorrendbe rendezni őket. Inkább képek villannak be, a baleset előttről például emlékszem Siófokra, ahol egy autóból szálltam ki. A baleset utánról pedig lábadozásom helyszíne, az udinei kórház napirendjére emlékszem” – olvashatók az olasz futó szavai a csupasport.hu oldalon.

Maggiola két éve 15:06,37 órás idővel teljesítette a Korinthosz ultrafutóverseny Szekszárd–Baja–Szekszárd közötti 160 kilométeres távját, negyvenhét percet verve a második Gálik Ervinre. Tavaly több mint 40 perccel (!) javította meg idejét (14:23:49 óra). Ezekhez az időeredményekhez napi négy órát edzett (hármat futott, egyet teremben erősített). Mint mondta, jelenleg napi egy–három órát készül, de szégyelli a lassúságát.

„Futás közben újraépülnek az izmaim, és a teremben végezhető edzések a felsőtest izmaihoz kellenek. A kórházban futópadon kellett futnom. Örültem, amikor elkezdhettem aszfalton edzeni, otthon értelemszerűen kevesebb a korlátozás, mint a kórházban. Természetesen nagyon figyelek a forgalomra” – mondta.

Hogy mekkora névnek számít Magyarországon Enrico Maggiola, jól tükrözi, hogy felépüléséért a Margitszigeten is szerveztek közösségi futást, amihez közel ötvenen csatlakoztak. Az ultrafutó megjegyezte, magyar társai nyitottak és pozitívan viszonyulnak a külföldi kollégáikhoz, s bár a versenyekről még nem döntött, ha lesz módja Magyarországon versenyezni, szívesen jön ismét.

„Jelenleg még nem merek messzire tekinteni. Minden egyes nap meglepetésekkel szolgálhat, és nem feltétlen pozitívakkal. Például egyszer befejeztem az edzésemet, és amikor átmentem a zebrán, elütött egy autó” – jegyezte meg a kétszeres Korinthosz160-győztes.

Azt, hogy az augusztus 21-re tervezett 160, 80 és 40 kilométeres versenyt idén megrendezik-e, s ha igen, mikor, egyelőre nem lehet tudni.

Borítókép: Enrico Maggiola a tavalyi Korinthosz futóversenyen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!