labdarúgás

2020.08.06. 06:55

Új úton indult el a tolnai futball

Vadonatúj, térkövezett út vezet a tolnai városi sporttelepen a lelátóhoz. A hamarosan kezdődő bajnoki idényben a Tolna VFC labdarúgó csapata is új úton indul el.

Steinbach Zsolt

Fotó: Mártonfai Dénes

Két éve bajnoki címet ünnepelt a Tolna VFC csapata a megyei I. osztályban. A mostani bajnokság nyitánya előtt többen ismét bajnoki címről álmodnak Tolnán. De már a megye II-ben.

„Nem tudunk és nem akarunk versenyezni a megyei I. osztályban is kialakult anyagi szemléletű gyakorlattal – kezdte a magyarázatot Izsák Géza vezetőedző. – Gyakorlatilag a teljes korábbi gárda eligazolt olyan klubokba, ahol jóval kedvezőbb ajánlatokat kaptak. Az elmúlt bajnokságban hatodik helyen végzett csapatunkból egyedül Pesti Dávid maradt nálunk. Ebben a helyzetben egy észszerű, ugyanakkor talán a szurkolóinknak is szimpatikus döntést hoztunk: fiatal tolnai játékosokkal alakítsunk ki egy ütőképes csapatot! Tény, hogy sokat köszönhetünk a most távozott, többségükben nem tolnai játékosoknak, akikkel bajnokságot is nyertünk. Most azonban lezárult egy korszak, új úton indulunk el.”

Az új csapatot az eddig is a megye II-ben – Tolna II-Bogyiszló néven – játszó gárda tagjaiból és korábban máshová igazolt fiatal helyi, vagy erős tolnai kötődésű játékosokból gyúrják össze. Faddról öten tértek vissza, Gerjenből egyelőre egy játékos. Izsák Géza a bőség zavarával küzd, jelenleg több mint harmincfős a keret. Mivel mindenkinek szeretnének játéklehetőséget biztosítani, tervben van, hogy a megye III-ban is indítanak csapatot.

A fiatal edző nagyon elégedett a játékosok hozzáállásával, amit jelez, hogy egy-egy edzésen rendszeresen közel húszan vesznek részt.

Bár Tolnán többen úgy tartják, hogy ennek a csapatnak csak a megye II-es bajnoki cím lehet a célja, Izsák Géza óvatosabb.

„Hiába mondanék én most bármit, úgyis a pályán dől el minden. A lényeg a munka, az edzés, szerencsére ezen a téren jól állunk” – mondta.

A csapatkapitány, Sós Gergely is a játékosok pozitív hozzáállását hangsúlyozta. Úgy látja, az eddig is a megye II-ben játszó gárda tagjai sokat komolyodtak, mindenki maximálisan motivált. Az újakkal is jól ismerik egymást, „családtagokként” fogadták őket. Szerinte jól döntött a klubvezetés az új út kijelölésével.

„Már a megyei fociban is túlságosan a pénz felé tolódott el minden. Azzal pedig, hogy kevés tolnai volt a csapatban, a szurkolók kicsit elfordultak a gárdától. Most, hogy mindenki helyi, a közönség is jobban magáénak érezheti a csapatot, mi pedig tolnaiként öregbíthetjük a város hírnevét” – fogalmazott a játékos.

A Tolna VFC egyébként a bajnoki rajtig még a Mórággyal, a Szekszárd II-vel és az ASE-val meccsel. A bajnokság nyitánya pedig mindjárt egy pikáns összecsapást ígér: augusztus 29-én a Fadd látogat Tolnára.

Nem lehetetlen küldetés

Az érkező tolnai játékosok egyike Baros András. Három és fél éve igazolt Faddra, mert a munkája miatt nem tudta vállalni a heti négy edzést Tolnán. Azt mondja, Faddon nagyon jó közösség volt, de itthon új kihívás várja és itt is jó a társaság, úgyhogy a többedik hívásra már igent mondott. A megyei II. osztály mezőnyét ismeri, szerinte nem lehetetlen küldetés a bajnoki cím megszerzése. A csapatnak viszont még össze kell szoknia, ami ezzel az aktív edzéslátogatással biztosan sikerülni fog, mondta lapunknak a futballista.

Az utóbbi évtized sikercsapata volt

Két aranyat és két ezüstöt is szerzett az elmúlt tíz évben a megye egyben a Tolna VFC. A 2011/2012-es idény megnyerése után ráadásul az NB III-as bajnokságban is kipróbálta magát a társaság. Legutóbb a 2017/2018-as idényben lettek elsők a tolnaiak, akik húsz év után játszanak újfent a megyei második osztályban.

Az elmúlt tíz év bajnoki mérlege

2019/2020: 6. hely. 2018/2019: 2. hely. 2017/2018: 1. hely. 2016/2017: 4. hely. 2015/2016: 12. hely. 2014/2015: 10. hely. 2013/2014: 8. hely. 2012/2013: 14. hely (NB III). 2011/2012: 1. hely. 2010/2011: 2. hely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!