Visszatekintés

2020.12.28. 13:23

Történelmi aranyérmet nyert a kupában a Szekszárdi UFC

A koronavírus-járvány kétszer is kényszerpályára küldte a sportot, de így is van mire emlékeznünk a 2020-as esztendőből. Szokásunkhoz híven háromrészes összeállításban elevenítjük fel a Tolna megyei történéseket. Az első részben januártól áprilisig bezárólag vettük górcső alá a hónapokat.

TN-összeállítás

Fotó: Makovics Kornél

Január

Teremfoci Az erdélyi Nyárádszereda csapata nyerte meg a bonyhádi sportcsarnokban megrendezett Összetartozás Kupát. A Losonci István emlékét is ápoló tornán tizenkét – köztük hét határon túlról érkező – csapat vett részt. A nyárádszeredaiak a döntőben a címvédő A’la Cool-t verték 2–0-ra.

Női futsal Szenzációs meccsen verte meg a listavezető Astra Kiskunfélegyháza Bulls együttesét a Palmfood Tolna-Mözs a női NB I idei első fordulójában. A hazaiak 4–1-es hátrányból álltak fel, és a 31., a 32., a 38. és a 40. percben is betalálva végül 5–4-re (!) győztek.

Teremfoci Történelmi győzelmet aratott a Tevel Medosz SE a Váz-Bau Kupán. A hivatásos futballklubok számára életre hívott focitornát először nyerte meg a Dienes Gábor által dirigált egylet, amely a fináléban a rekordgyőztest, a kupát korábban ötször elhódító Bonyhád VLC-t győzte le 3–2-re. A bronzmeccsen a szereplést beugróként vállaló Szekszárdi UFC 3–0-ra verte a Bátaszék SE-t.

Kosárlabda Az Atomerőmű KSC Szekszárd 91–73-as vereséget szenvedett a spanyol Lointek Gernika Bizkaia vendégeként a női Európa-kupa nyolcaddöntőjének első meccsén. Djokics Zseljko csapatában a 16 pontig jutó Krnjics Szárá volt a legeredményesebb. A szekszárdi visszavágón – ezerkétszáz szurkoló előtt – a KSC már 18 ponttal is vezetett, közel volt a csodához, de végül „csak” 79–75-re tudott nyerni, ami kevés volt a továbbjutáshoz. Ezúttal Erica McCall remekelt, az amerikai magasember 20 pontot dobott.

Erica McCall (balra) volt a Gernika elleni Ek-meccs hőse Fotó: Mártonfai Dénes

Labdarúgás Nem indult jól a tavaszi szezon az OTP Bank Ligában szereplő Paksi FC számára. Osztermájer Gábor csapata a 2019/2020-as bajnokság idei nyitányán 4–0-s vereséget szenvedett a Ferencvárostól a Groupama Arénában.

Február

Teremfoci Véget ért a szekszárdi téli teremlabdarúgó-torna. A bajnoki címet a DZ-Hűtéstechnika csapata szerezte meg, második lett a Szekszárdi Roma Önkormányzat csapata, a harmadik helyen pedig a Tomagro végzett. A fináléban a DZ Hűtéstechnika 6–2-re nyert. A kupán tíz csapat vett részt. A madocsai teremtornán megtört a Sarki Kocsma uralma, sok év után nem ők, hanem a Young Boys ünnepelhetett. A fiatalok a döntőben 4–1-re lépték le a rekordgyőztest. A bronzot az X-Force vitte haza.

Kézilabda Telt házas NB I-es rangadót játszottak a szekszárdi városi sportcsarnokban. Az ideiglenes otthonában házigazdaként szereplő Dunaújvárosi Kohász KA 30–24-re kapott ki az FTC-Rail Cargo Hungária gárdájától. Az újvárosiak legjobbja a Szekszárdon nevelkedett Szekerczés Luca volt, aki 8 gól­ig jutott.

Labdarúgás A Paksi FC bejutott a legjobb nyolc közé, s ezzel történelmet írt a Magyar Kupában. Az atomvárosiak az idegenbeli 2–1-es sikert követően hazai pályán 1–0-ra győzték le az NB III-as Pécsi MFC-t.

Női futsal Óriási meglepetéssel ért véget a Magyar Kupa négyes döntője Szombathelyen. Az előzetesen teljesen esélytelennek tartott Szekszárdi UFC 4–3-ra verte a válogatott játékosokkal teletűzdelt, bombaerős Astrát, így elhódította a serleget! A szekszárdi klub története legnagyobb sikerét érte el.

Futás Majdnem hatszázan teljesítették az idei Bodri Trail távjait. A negyedik alkalommal megrendezett futóversenyen 35, 24 és 14 kilométeren mérhették össze tudásukat a futók, akinek szőlősorok között megbújó emelkedőket is le kellett győzniük. Az egyetlen Tolna megyei érmet a legrövidebb távon induló dr. Kovalcsik Zsolt szerezte, a szekszárdi futó második lett.

A rajt előtti pillanatkép az idei Bodri Trail futóversenyről Fotó: Mártonfai Dénes

Karate Remek sikert ért el a Pozsonyban megrendezett rangos Grand Prix-n Kiss Bánk Botond, a Bátaszék SE versenyzője. A legjobb kelet- európai versenyzőket tatamira szólító viadalon Nagy Ákos tanítványa harmadik helyen végzett.

Kajak-kenu Bejelentette távozását Boros Adrián, aki a Tolnai Kajak-Kenu SE-től a Győri Vízi Sport Egyesülethez igazolt. Boros hét éven át kajakozott Barina József irányítása mellett, s ez idő alatt a világversenyekről tizenöt érmet hozott haza.

Boros Adrián hét év után intett búcsút a tolnai klubnak Fotó: TN

Március

Kosárlabda Ezüstérmet szerzett a Magyar Kupában az Atomerőmű KSC Szekszárd női együttese. Djokics Zseljko gárdája a címvédő Sopron Baskettel meccselt a pécsi fináléban, s a pontszegény összecsapáson 54–42-re alulmaradt. A KSC 2018-ban aranyat, 2019-ben szintén ezüstöt nyert.

Labdarúgás A völgységi derbivel, a Majosi SE és a Bonyhád VLC meccsével indult a tavaszi szezon a megyei I. osztályú focibajnokságban. A több mint ötszáz néző előtt lejátszott rangadón a hazaiak szereztek vezetést Lizák Péter góljával a 84. percben, de két percre rá Pap Roland kiegyenlített. A tabellán a Majos és a Bonyhád is 33-33 ponttal állt, a majosiak több győzelmükkel maradtak az élen.

Koronavírus A koronavírus-járvány terjedése miatt sorra rekesztették be a bajnokságokat a honi szövetségek, s bár egy ideig tartotta magát, hogy folytatódnak a pontvadászatok, később egymás után nyilvánították befejezettnek az idényt.

Április

Kosárlabda Az Atomerőmű SE bejelentette, hogy a 2020/2021-es idényben is Dzunics Braniszlav marad az NB I-es férficsapat edzője, s azt is bejelentették, hogy a válogatott erőcsatár, Eilingsfeld János is meghosszabbította szerződését a négyszeres magyar bajnok együttessel.

Íjászat Bejelentették, hogy elmarad az augusztusra tervezett 3D íjász világbajnokság, amelyben Szekszárd és Sötétvölgy adott volna otthont. A szervezők reményüket fejezték ki, hogy 2021-ben megrendezhetik Tolnában az év egyik legrangosabb versenyét.

Labdarúgás Az MLSZ arról döntött, hogy júniusban folytatják a 2020/2021-es NB I-es focibajnokság küzdelmeit. Időközben a Paksi FC elkezdte a felkészülést a bajnoki folytatásra, a játékosokon és a szakmai stáb tagjain elvégzett koronavírustesztek mindegyike negatív eredményt hozott.

Kézilabda Az NB I-es Dunaújvárosi Kohász KA bejelentette, hogy több játékosa is távozik. Köztük Szekerczés Luca, aki – mint lapunknak elárulta – azt MTK-hoz igazol.

Borítókép: A szekszárdi lányok óriási bravúrt végrehajtva nyertek aranyérmet a Magyar Kupa szombathelyi döntőjében

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!