atlétika

2021.01.08. 13:37

A nyári Európa-bajnokság Németh Mátyás célja idén

Rendkívüli éven vannak túl az atléták, és rendkívüli év áll előttük. Ez ugyanúgy igaz a korosztályos versenyzőkre is, hiszen minden nemzetközi verseny elmaradt az ifiknek, junioroknak és U23-asoknak. Idén számukra mindent bepótolnak, de közben a versenyzők idősebbek lettek, korosztályt váltottak. Ennek egyik nyertese lehet Németh Mátyás is.

Munkatársunktól

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: BudaiAladar

A szekszárdi születésű magasugró a Dienes Valéria Általános Iskolában végezte alapfokú tanulmányait. Először úszott, majd a felső tagozatba lépve az atlétika mellett döntött, és újonckora óta nyolc alkalommal állhatott dobogón a különböző korosztályos bajnokságokon. Egyéniben és csapatban is remekelt, elsősorban kedvenc számában, a magasugrásban. Ezek közül kiemelkedik a fedett pályás junior bajnoki cím, de emlékezetes az elsőéves ifiként aratott győzelme az Ifjúsági Liga döntőjében.

Két éve, amikor is a Tolna Megyei Szakképzési Centrum Ady Technikumában érettségizett, két alkalommal jutott át a bűvös kétméteres magasságon. Szintén ebben az évben, 2018-ban felvételt nyert a kecskeméti Neumann János Egyetem járműmérnöki alapszakára, így tavaly elhagyta nevelő egyesületét, a Szekszárdi Sportközpontot, átigazolt a Kecskeméti Atlétika és Rögby Clubba.

A 2020-as felkészülés során rendszeresen látogatta korábbi edzője, Scherer Tamás edzéseit a vizsgaidőszak alatt, a járványhelyzet kezdetétől pedig ismét korábbi sporttársaival készült, új edzője Adamik Zoltán utasításai alapján.

– Már ekkor látszott, hogy jó idénye lehet Matyinak, hiszen az edzésen teljesített ugrások sokkal magasabbak voltak az előző évieknél – mondja a nevelőedző.

A versenyszezont, mint mindenki más, Németh Mátyás is későn kezdte, június 26-án Békéscsabán 205 centis egyéni csúccsal indított. Összesen kilenc versenyen indult a „csonka” szabadtéri szezonban, eredményeinek átlaga 203,5 centi volt. Ezek közül kiemelkedett a Junior Országos Bajnokságon elért 208 centis gyönyörű ugrása, mellyel ezüstérmes lett. A nagyszerű szezon ezzel nem ért véget, mert a csapatbajnokságon új egyesülete színeiben 212 centis fantasztikus eredményt ért el, ráadásul első kísérletére reppent át a „férfias” magasság felett. „A női világcsúcs felett (209 cm) kezdődik a férfi magasugrás” tartja a mondás.

– Az egyik szemem sír, a másik nevet – folytatja Scherer Tamás. – Egyesületünk számára mindig öröm, hogy miután elengedtük egy általunk felnevelt versenyző kezét, eredményesen folytassa a pályafutását és továbbra is érezze jól magát az atlétikapályákon. Ugyanakkor szinte végig itthon készült, egy ilyen ügyességi számnál a törődő edzői szem nagyon fontos, ráadásul már a 208-cal az egyik legszakállasabb, 1979 óta fennálló (Kovács Miklós, Szekszárdi Dózsa, 207 cm) junior megyecsúcsot adhattuk volna át a múltnak.

Kesergésnek azonban nincs helye. Németh Mátyás idén már U23-as korosztályba lépett, és elsőéves utánpótlás-versenyzőként cél a július 8-án kezdődő Európa Bajnokság a norvégiai Bergenben.

– 216 centiméter a kvalifikációs szint, amit június 28-ig lehet teljesíteni. A négy centi nem tűnik soknak, de alaposan meg kell dolgoznom minden milliméterért, és hamar versenyüzemmódba kell kerüljek – mondta a reménység.

A jelenleg édesanyjával Bátaszéken élő fiatal az idei felkészülést is itthon kezdte, bízva abban, hogy a jövőben tovább öregbíti a szekszárdi nevelésű atléták jó hírnevét.

Szekszárdi és bonyhádi verseny

A megyeszékhely ad otthon a Mezei Futó Liga második fordulójának is. A szombati esemény az U16-os leánykorcsoporttal kezdődik 12 órakor, s az U20-as férfiakkal zárul 14.40 órás indulással.

Januárban Bonyhád is becsatlakozik a versenysorozatban, a völgységi városban az AC Bonyhád téli dobó felkészülési versenysorozatát rendezik. Az első fordulóra 20-án, a másodikra 27-én kerül sor. Szintén a klub szervezésében kerül megrendezésre a téli felkészülési versenysorozat, a nyitókört január 21-én, a második fordulót 28-án tartják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!