Edzőtábor

2021.03.22. 10:23

A Ferencváros atlétái voltak az első fecskék

A fővárosi egylet fiatal sprinterei „lakták be” először a vadonatúj bonyhádi sporttelepet.

Máté Réka

Fotó: M. R.

Az FTC sprinterei edzőtáboroztak elsőként az ősszel elkészült és minden igényt kielégítő Bonyhád Városi Sporttelepen. A Karlik Pál vezette csapat március 11. és 20. között élvezte a völgységi főváros vendégszeretetét.

– A rövidtávfutók és a gátfutók tartoznak a csoportomba. A tíznapos edzőtáborozásra nyolc versenyzővel jöttem, akik mind válogatottak, korosztályos bajnokok. Mindegyikük készül vagy az olimpiára (Máté Tamás kerettag), vagy Universiadéra (Edőcs Fanni, Csóti Jusztina), vagy a korosztályos U23-as Eb-re (Illovszky Dani, Enyingi Patrik). Máté Tamás és Csóti Jusztina kerettagja a Magyarországon rendezendő 2023-as vb-nek is, és a mostani felkészülés is hozzájárulhat az ottani jó eredmények eléréséhez. A Fradinál jól beindult az atlétika-élet, az utóbbi egy évben sok érmet szereztünk a fiataloknál és a felnőtteknél egyaránt – mondta Karlik Pál edző.

– Hogy épült be az edzőtábor a felkészülésbe?

– Általában alapozás után egy-két hétre el szoktunk menni edzőtáborozni. Ilyenkor elég sok munka van, ami még nem annyira minőségi, mégis nagyon jó hatással van a csoportra, hogy többet vannak együtt. Nagyon fontosnak tartom a csapat húzó szerepét, hogy edzésen nem egyedül kell résztávozni, tudják egymást segíteni. Ilyenkor nem kell iskolába menni meg tanulni, minden egy kicsit szabadabb és nagyon jó a hangulat. Nyilván elfáradnak, mert sokat dolgozunk ilyenkor, de ez össze is kovácsolja őket. Tavasszal, a fedettpályás-szezon után is szoktunk edzőtáborozni, így kerültünk most ide Bonyhádra. És úgy néz ki, hogy akik felnőtt világversenyre készülnek, azokkal megyünk még három hétre Olaszországba. Tehát az edzőtáborok elég fontos szerepet játszanak a felkészülésünkben.

– A felújított bonyhádi sporttelepen az ön csoportja edzőtáborozott elsőként. Mi alapján választották ki a helyszínt?

– Annak idején egy másik csoporttal már voltam Bonyhádon, meg a bonyhádi kollégákat is ismerem a versenyekről, illetve a rúdugróink is járnak ide elég sokat. Amikor utoljára voltunk itt, akkor még nem volt meg a városi pálya, a gimnázium pályáján edzettünk. Most olyan helyet kerestünk, ahol a körülmények megfelelőek a környezetváltáshoz, és ahol a lehetőségek is adottak az eredményes munkavégzéshez. Nagyon rendben volt minden, a kollégák is segítőkészek voltak, hálásak vagyunk nekik. Ha rossz volt az időjárás, akkor bejöhettünk az atlétika csarnokba edzeni, így napi két edzéssel készülhettünk.

– Az AC Bonyhád egyesületéből az elmúlt két évben ketten is átigazoltak a Fradihoz: Varga Lőrinc és Kocsis Kata. Milyennek látja a hazai utánpótlás-nevelést?

– Bonyhádon nagyon komoly munka folyik, ugróknál és középtávfutóknál is szép eredményeket láthatunk. Anyagi és tárgyi feltételek tekintetében is sok lehetőséget kapott a hazai atlétika az utóbbi időben, pályákat újítanak fel, illetve rekortánpályákat kapnak az egyesületek. Azt gondolom, ez nagyon jó hatással van az atlétikai életre, egyre több fiatal tud kijutni korosztályos világversenyre, ahol nagyon jó eredményeket érnek el.

Borítóképünk: Egy közös fotó is készült búcsúzásképpen a ferencvárosi csapatról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!