atlétika

2021.03.24. 14:30

A hosszútávfutás hazájában készül a folytatásra Szemerei Levente

A következő öt hétben Kenyában készül Szemerei Levente, a Szekszárdi Sportközpont középtávfutója, aki előtte még megnyerte a 113. Mezei Futó Magyar Bajnokság felnőtt versenyét.

Berg Sándor

Fotó: MASZ

Múlt héten újabb szintet lépett a Mezei Futó Országos Bajnokságon Szemerei Levente. A 20 éves szekszárdi atléta 2019-ben, első felnőttversenyén ötödik, tavaly pedig második helyen ért célba az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező távfutó bajnokságon. Idén viszont már nem talált legyőzőre az igen népes, kilencvenegy fős mezőnyben.

„Az idővel nem törődtünk, mert a verseny eleje lassú volt. Négyszer kellett megtennünk a két kilométeres kört, a második felénél volt egy tempóváltás, majd a harmadik kör felénél egy 2:45 perces kilométerrel elléptem a többiektől” – emlékezett vissza a vasárnapi, Kecskeméten rendezett ob-ra Szemerei Levente, akinek teljesítményével edzője, Szőke Gergő is elégedett volt. – A fővárosi edzőtábor jól sikerült, jó erőben éreztem magam és amit elterveztünk a verseny előtt, azt sikerült megvalósítanom, nem úgy mint tavaly, amikor Bicsák Bence meg tudott előzni – tette hozzá a 22:55 perces idővel bajnoki címet szerző atléta, aki így visszavágott a tokiói olimpia éremesélyesének, egyben a szám bajnoki címvédőjének.

Az említett budapesti edzőtáborban olyan társakkal edzett, mint az idén a fedettpályás 1500 méter országos csúcsát megdöntő, ugyanezen a távon az Európa-bajnokságon döntőt futó Szögi István (az ob-n harmadik lett) vagy a negyedikként célba érő, Szemereivel egyidős Palkovits István, illetve a nőknél ezüstérmet szerző Varga Gréta Barbara.

Szemerei Levente nem ül a babérjain, vasárnap már Kenya felé veszi az irányt, ahová az utánpótlás Európa-bajnokságon megismert svéd ismerőse által került ki. Az afrikai országban öt héten át készül a Magyar Csapatbajnokság elődöntőjére – amit a tervek szerint május 8–9-én rendeznek Győrben, az ország nyugati feléhez tartozó klubok számára –, ahol majd 3000 méter akadály és 5000 méteren áll rajthoz.

Ha valahol, akkor az afrikai országban elleshet pár trükköt, és sokat tanulhat az ottani futóktól. Elég, ha annyit említünk, hogy a férfiaknál mindkét táv aktuális világrekordját kenyai tartja Ezekiel Kemboi (8:00,43 perc) és Eliud Kipchoge (12:52,79 perc) révén.

Duplázott a Mezei Futó Ligában

Szemerei Levente kecskeméti sikere egyben azt is jelentette, hogy 2020-as győzelme után idén is a Mezei Futó Magyar Liga pontversenyének élén zárt. A szekszárdi futó 28 egységet gyűjtötte össze, mögötte két soproni végzett Szögi István Dániel (26) és Nick Márton (12) személyében. A junioroknál összetettben Tóth Ákos (Szekszárd) 12., Strijk Barnabás László (DOVASE) 14., az ifjúságiaknál Istlstekker Balázs (Szekszárd) és Stieb Kornélia (DOVASE) 17. lett. Serdülőknél Szalay Zóra (DOVASE) ezüst-, Gyányi Zsombor Buda (Szekszárd) bronzérmet szerzett.

Borítóképen: Szemerei Levente (8222-es rajtszámmal) a hétvégi, kecskeméti ob-n

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!