atlétika

2021.08.03. 13:34

Szekszárdra érkeznek a legjobb utánpótláskorú atléták

Hétvégén a Szekszárdi Sportközpont Nkft. rendezésében a Magyar Atlétikai Szövetség megbízásából kerül sor az U18 Atlétikai Magyar Bajnokságra a megyeszékhelyen.

Berg Sándor

2020.09.10 Szekszárd Szekszárdon az atlétika pályán atlétika versenyt tartottak. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

„Az esemény nagyon fontos a sportközpontnak és atlétika szakosztályának is. Az egyik fő célunk, hogy kisebb-nagyobb rendezvények megtartásával folyamatosan életet varázsoljunk az atlétikapályára. A másik, hogy sportolóinknak és edzőiknek lehetőséget biztosítsunk, hogy hazai pályán is megmutathassák, mit tudnak. Az U18-as korosztály magyar bajnoksága kiváló alkalom e céljaink megvalósítására” – fogalmazott Scherer Tamás, a Szekszárdi Sportközpont sportszakmai koordinátora.

Elmondta, a „hazai” rendezésű esemény kiváló alkalom az atlétika népszerűsítésére. Bár a nyár közepi időpont nem a legszerencsésebb, de szeretnék, ha nemcsak a versenyzők és edzőik, hozzátartozóik látogatnának ki a versenyekre, hanem eljönnének laikus nézők is. A kisgyermekes családok képet kaphatnak a sportok királynőjéről, annak is egy olyan korosztályáról, akik már minden nap edzenek. Egy olyan középiskolás, 16-17 éves korosztályról, ahol már a lemorzsolódás első jelei is jelentkeznek. A szülők láthatják a sportág sokszínűségét, hogy mindkét nemben, mindenféle alkatú gyerekek megtalálhatják a számukra megfelelő szakágat, versenyszámot.

„Más sportágak képviselői is tájékozódhatnak, hogy hol tart ma a magyar atlétika utánpótlása, és ebben hol helyezkednek el a szekszárdi, Tolna megyei atléták. A honi szövetség a 2023-as világbajnoksághoz kapcsolódóan komoly programokat indít. Igaz ez a felnőtt-, utánpótlás- és gyermekkorosztályra, a versenybírók képzésére, de a bajnokságok arculatára is” – jegyezte meg Scherer Tamás.

Az idei év különlegessége, hogy az U18-as Európa-bajnokság elmarad, így az ifjúságiak legjobb magyarjai egy korosztállyal feljebb az U20-as kontinensbajnokságon bizonyíthattak.

„A magyar bajnokságon tizenegy olyan versenyző áll rajthoz, aki július közepén Észtországban képviselhette a magyar színeket az eggyel idősebb korosztály Eb-jén. Kövér Fanni és Herczeg György gerelyhajításban alkotott maradandót: Fanni negyedik helyen végzett, Gyuri pedig a világ idei legjobb U18-as eredményével, 73,74 méterrel került a döntőbe. A férfiak 17, a nők 18.50 órakor kezdenek szombaton. Itt indul Makai Anna is, aki szintén Eb-résztvevő volt” – fogalmazott a sportszakmai koordinátor.

Bánóczi Kristóf hármasugrásban döntőzött Tallinnban (szombat, 19.15 óra), Füredi Dániel és Csekő Miklós kalapácsvetésben volt a finálé résztvevője (szombat, 14.30). Két fiatal női kalapácsvető is Szekszárdra látogat az észtországi verseny után: Viszkeleti Villő és Csatári Jázmin közül az előbbi nyolcadik lett a döntőben az idősebbek között (szombat, 15.55), Keszthelyi Luca (női magas, szombat, 15.00), Erdős Judit (5000 m gyaloglás, szombat, 18.45) és Kovács Ferenc Soma (2000 m akadály, szombat, 18.15) is a tallinni U20-as Európa-bajnokság tapasztalataival áll rajthoz Szekszárdon.

A bajnokságra hatvannégy szakosztály hatszáznyolcvan nevezést adott le. Annak tekintetében, hogy egy versenyző maximum három versenyszámban indulhat a két nap során, a létszám jelentős. Legnépesebb a női 200 méter mezőnye lesz, itt negyvennyolcan jelezték indulási szándékukat, míg a férfiak 5000 méteres gyaloglásában csupán két indulóra számíthatunk.

„Ha szombaton 14.30, illetve vasárnap 13 órától kilátogatunk a szekszárdi atlétika pályára, akkor Tolna megyei versenyzőkért is szoríthatunk. Mind a bonyhádiak, dombóváriak, szekszárdiak, tamásiak neveztek versenyzőket, bízva a hazai pálya előnyeiben, a szakemberek pedig bíznak abban, hogy érmeknek is örülhetünk majd” – zárta Scherer Tamás.

Az ifjúsági országos bajnokság megyei induló

Szombat

15:00 Női 100 m gát Frei Nóra (Szekszárdi Sportközpont), Posta Flóra (Szekszárdi Sportközpont), Rostás Klarissza (Tamási TAM-BAU AC)

15:00 Női magasugrás Weber Kata (Szekszárdi Sportközpont)

15:20 Férfi 110 m gát Barna Tamás (Szekszárdi Sportközpont), Hamar János (Szekszárdi Sportközpont), Szabó Máté (Szekszárdi Sportközpont)

15:35 Női 100 m Éva Viktória (DOVASE), Rostás Klarissza (Tamási TAM-BAU AC), Varga Sarolta (AC Bonyhád)

15:50 Férfi 100 m Péceli Tamás (Szekszárdi Sportközpont), Szilágyi Péter (Szekszárdi Sportközpont)

17:00 Férfi magasugrás Hamar János (Szekszárdi Sportközpont), Péceli Tamás (Szekszárdi Sportközpont), Városi Roland (AC Bonyhád)

17:35 Férfi 1500 m Szita Richárd (DOVASE)

17:35 Női hármasugrás Sarkadi Dorka (DOVASE)

17:50 Női 400 m Kiss Emma (DOVASE)

18:15 Női 2000 m akadály Stieb Kornélia (DOVASE)

18:30 Férfi 200 m akadály Istlstekker Balázs (Szekszárdi Sportközpont)

18:50 Női gerelyhajítás Posta Flóra (Szekszárdi Sportközpont), Réz Réka (AC Bonyhád), Tóth Virág (AC Bonyhád)

Vasárnap

13:00 Női rúdugrás Baranyi Boglárka (AC Bonyhád), Scheidler Réka (AC Bonyhád)

13:00 Női távolugrás Posta Flóra (Szekszárdi Sportközpont), Rostás Klarissza (Tamási TAM-BAU AC), Sarkadi Dorka (DOVASE), Varga Sarolta (AC Bonyhád)

14:20 Férfi 400 m gát Barna Tamás (Szekszárdi Sportközpont)

14:40 Női 200 m Éva Viktória (DOVASE), Frei Nóra (Szekszárdi Sportközpont)

Kiss Emma (DOVASE), Sarkadi Dorka (DOVASE)

15:00 Férfi 200 m Szilágyi Péter (Szekszárdi Sportközpont)

15:30 Női 800 m Sipos Zsanett (DOVASE), Stieb Kornélia (DOVASE)

15:45 Férfi 800 m Maczkó Zsombor (Szekszárdi Sportközpont), Szita Richárd (DOVASE)

15:45 Férfi diszkoszvetés Jankó Szabolcs (Tamási TAM-BAU AC)

16:15 Férfi távolugrás Hamar János (Szekszárdi Sportközpont), Szabó Máté (Szekszárdi Sportközpont)

16:45 Férfi 3000 m Istlstekker Balázs (Szekszárdi Sportközpont), Szalay Máté (DOVASE)

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!