Kosárlabda

2022.03.19. 18:20

A foghíjas KSC nem tudta megnehezíteni a Sopron dolgát

Nem tudta megnehezíteni a Sopron Basket dolgát a kilenc játékossal felálló Atomerőmű KSC Szekszárd a női kosárlabda NB I szombat délutáni rangadóján.

Rónai Gábor

Mányoky Rékáék (a labdával) nem bírtak a soproniakkal Fotó: Tóth Zsombor

Nem voltak jók az előjelek, hiszen kulcsjátékosai mellett vezetőedzőjét is nélkülöznie kellett a KSC-nek a bajnokságban listavezető és címvédő soproniak ellen. Djokics Zseljko nem lábalt még ki a betegségéből, a régóta maródi Miklós Melinda és Gereben Lívia mellé pedig a szlovén Zala Friskovec is feliratkozott a sérültek listájára. A KSC legutóbb napra pontosan majdnem négy éve tudott nyerni Sopronban, 2018 március 25-én a klubtörténet egyetlen trófeáját, a Magyar Kupa-serleget kaparintották meg a „Hűség városában”, a legnagyobb rivális ellenében. Azóta olykor már sikerült megtréfálni a soproniakat, Szekszárdon alapszakasz- és rájátszásmeccset is nyert a KSC, de idegenben egyszer sem.

Óriási bravúr lett volna, ha most összejön, ilyen előzmények után a tisztes helytállás volt a cél. Rémálomszerűen indult a meccs, mire feleszméltek Studer Ánesék, már 8–0-ra vezetett a Sopron, amely a negyed felénél már tíz ponttal (12–2) állt jobban. Az első szekszárdi pontokat Goree Cyesha szerezte három perc után, aztán rendezte a sorokat a KSC, s gyorsan visszajött lőtávolon belülre (12–7). Nikolina Milics duplájára Studer Ágnes tett rá egy triplát. Volt rá lehetőség, hogy még közelebb is zárkózzon a Szekszárd, de Milics és Bálint Réka is rontott egy közelit, a negyed hajráját pedig megint megnyomta a címvédő, amely kilenccel járt előrébb az első rövid pihenő előtt. Közelebb jönni a második negyedben sem sikerült, s bár voltak jó időszakai a KSC-nek, a soproniak kézben tartották az irányítást. Jelena Brooks középtávolijával a harmadik percben 30–12-re vezetett már a negyed elejét ismét megnyomó Sopron, sőt Czukor Dalma triplájával a 15. percben már 35–14 állt az eredményjelzőn – először kúszott húsz pont fölé a különbség. Küzdött a KSC, de érezhető volt a fáradtság a szekszárdiakon, akik bő egy héten belül utaztak Isztambulba, Pécsre és most Sopronba is, s csak a Galata elleni Európa-kupa-odavágót játszották saját közönségük előtt. Még teljes kerettel is nehéz tartani a lépést a Sopronnal, hát még így...
 

A második félidőben sajnos már ennyi esélye sem volt a KSC-nek, mint az elsőben, a Sopron a 32. percben már 30 ponttal (!) járt előrébb, s végül 38-cal győzött. Nagy volt a különbség minden mutatóban a két csapat között: a soproniak 41, a szekszárdiak 31 lepattanót szereztek, a gólpasszok számát tekintve is jelentős volt a különbség (26:14), s a kevéssel több mint harminc százalékos szekszárdi mezőnymutatóval szemben a soproniak ötvenhárom százalékkal zártak. 

Igazából nem történt semmi különös, az Euroliga négyes döntőjébe bejutott soproniak (csak összehasonlításképpen: a KSC idén újoncként indult a sorozatban, de egy győzelmet sem sikerült aratnia) érvényesítették a papírformát. A szekszárdiak maradtak az alapszakasz második helyén – amivel előzetesen számoltunk is –, s a negyeddöntőben a Vasas Akadémia lesz az ellenfél. A pályaelőny a KSC-nél lesz, egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor játsszák az első meccset. A soproniak pedig a TFSE-MTK-val találkoznak.

 

Női kosárlabda NB I, alapszakasz, 22. forduló

Sopron Basket–Atomerőmű KSC Szekszárd 88–50 (19–10, 26–18, 21–12, 22–10)
Sopron, Novomatic Aréna, V: Földházi T., Csabay-Kaskötő, Győrffy P.
SOPRON: January, N. JOVANOVICS 9/3, Varga A. 8, WILLIAMS 8/6, HATÁR 14. Csere: Fegyverneky 5, Brooks 10, CZUKOR 17/12, Varga S. 5/3, Dolson 12/3. Edző: Gáspár Dávid. 
SZEKSZÁRD: STUDER Á. 14/6, Morgan 2, Mányoky 5/3, Goree 7, Milics 13/3. Csere: Krnjics 4, Bálint R. 4, Holcz 1, Horváth D. Mb. edző: Horváth Zsófia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!