Kosárlabda

2022.04.23. 16:27

Ezüstérmes lett az Atomerőmű KSC Szekszárd

Felszívta magát a női kosárlabda-bajnokság döntőjének harmadik meccsére a hazai pályán játszó Sopron Basket, s győzelmével megszerezte 15. elsőségét, míg a KSC Szekszárd negyedszer nyert ezüstérmet.

Finta Viktor

Fotó: Tóth Zsombor

Telt ház és hatalmas füttykoncert fogadta már a bemutatásnál a KSC játékosait, ahogyan arra számítani is lehetett. Brooks és Williams kosaraival 7–0-s rohammal kezdett a Sopron. Ezzel viszont nem kalkulált Djokics Zseljko, aki másfél perc elteltével kénytelen volt magához rendelni csapatát, hogy rendezze a sorokat. 

Az időkérés után Friskovec dobott szekszárdi triplát, majd a túlfűtöttnek tűnő Williams követett el támadóhibát, ami már neki a második, együttesének a negyedik faultja volt. Így amikor Brooks visszahúzta Goree-t a palánk alatt, két büntető járt a vendégeknek, amit az amerikai-magyar értékesített is, nem hagyta ellépni ellenfelét az atomos gárda. A küzdelem nagyságát mutatta, hogy négy perc elteltével már 8 személyi hibát jegyzett a két csapat, miközben a drukkerek mindkét oldalon kitettek magukért, fináléhoz méltó volt a hangulat.

A negyed közepén, amikor Milics is beütötte második faultját, s Fegyverneky triplát dobott, kilenccel ellépett a bajnoki címvédő (14–5), majd January és Brooks pontjainak köszönhetően tizenháromra hízott a fórja (7. p.: 20–7), amit aztán sokáig őrzött is, sőt a periódus végén még kettővel megfejelte a mezőnyből hatvan százalékkal dobó Euroliga-győztes (29–14).

Miklós triplájával kezdte a második felvonást a Szekszárd, aztán a fiatal bedobó a harmadik személyijét követte el. Sajnos a folytatás nem a KSC-nek kedvezett, a Sopron pontosabb volt támadásban, hatékonyabb lepattanózásban és keményebb védekezésben, bár utóbbit bátran tehették, mert míg a 15. percig nekik hatot, addig a Szekszárdnak már tizenegy faultot fújtak a játékvezetők. Milics tartotta valamelyest a lelket a kékekben, de egyedül kevés volt Fegyvernekyék ellen, akinek a duplájával a 18. percben már hússzal vezetett a Sopron (43–23). Az első félidőben 62 százalékos pontossággal dobott a címvédő, míg a Szekszárd 31-gyel, s lepattanót is sokkal többet (19) szedtek Dolsonék, mint Milicsék (13).

A harmadik negyed 50–28-s hazai vezetésről indult, s 15–15-s eredménnyel zárult. Hatalmas, az első kettőnél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott ez a játékrész, melyben nem tudta tovább növelni előnyét a Sopron, de a KSC sem lépett közelebb.

A záró felvonásban öt percig nem találtak a gyűrűbe a hazaiak, de túl nagy volt már Studerék hátránya ahhoz, hogy ledolgozhassák egyetlen negyed alatt. S az igazság az, hogy bár amíg a támadás nem is ment már annyira Brookséknak, védekezésben ott voltak még. A meccs fináléjában is kitettek magukért a drukkerek, akik fantasztikus hangulatot teremtettek. A közel száz szekszárdi szurkoló méltó ellenfele volt a közel hússzoros túlerőben levő soproniakkal.

A meccset végül 74–52-re, az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcot, s ezzel a bajnoki címet a Sopron nyerte. Az Atomerőmű KSC Szekszárd fennállása negyedik ezüstérmét nyerte, ami az Euroliga-győztes kisalföldiek ellen megsüvegelendő, csodálatos teljesítmény.

NŐI KOSÁRLABDA NB I. DÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS

SOPRON BASKET–ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD 74–52 (29–14, 21–14, 15–15, 9–9)
Sopron, 2000 néző. V: Földházi, Tóth C., Mészáros.
SOPRON: FEGYVERNEKY 16/9, January 2, Williams 8, BROOKS 24/6, DOLSON 9/3. Csere: N. Jovanovics 6,  Czukor 2, Varga A. 7/3, Varga S., Sitku, Kókai. Edző: Gáspár Dávid
SZEKSZÁRD: Studer 4, Miklós 8/6, Friskovec 6/6, Goree 12, MILICS 17. Csere: Morgan 3, Bálint 2, Mányoky, Gereben, Horváth, Holcz. Edző: Djokics Zseljko

Az eredmény alakulása. 2. perc: 7–3. 7. p.: 20–7. 12. p.: 31–17. 16. p.: 39–21. 25. p.: 53–33. 28. p.: 63–40. 35. p.: 65–48. 39. p.: 72–50.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!